Recomand o carte – o nouă rubrică Vocativ Plus

Inaugurăm astăzi o nouă rubrică săptămânală în care vă vom prezenta o carte sau chiar mai multe. De alegerea unei cărți depinde apetitul pentru citit!… Să începem:

Când înflorește liliacul – Martha Hall Kelly

Newyorkeza Caroline Ferriday este ocupată până peste cap cu postul de la consulatul francez și cu o nouă iubire la orizont. Dar lumea ei se schimbă dramatic atunci când armata lui Hitler invadează Polonia în septembrie 1939, vizând cucerirea Franței.

Peste ocean, Kasia Kuzmerick, o adolescență poloneză, simte cum viața lipsită de griji pe care o duce e pe cale să se sfârșească pe măsură ce e tot mai ocupată cu rolul ei de curier pentru mișcarea de rezistență.

Pentru tânăra și ambițioasa doctoriță germană Herta Oberheuser, un anunț de angajare ca medic guvernamental pare biletul de evadare dintr-o viață pustie și șansa nesperată de a-și practica profesia. Însă ea se trezește prinsă ca într-o capcană pe un tărâm plin de secrete și dominat de bărbați.

Destinele acestor trei femei se intersectează după ce Kasia este trimisă la Ravensbruck, faimosul lagăr de concentrare nazist pentru femei.

Vor reuși Caroline și Kasia să le facă dreptate acelora pe care istoria i-a uitat?

„Extrem de emoționant și memorabil… Acest roman de debut impresionant ar trebui să prezinte un interes special pentru cititorii de cărți de ficțiune istorică și pentru cluburile de carte asupra cărora Privighetoarea de Kristin Hannah și Toată lumina pe care nu o putem vedea de Anthony Doerr au produs o impresie deosebită.”

„Inspirată de evenimente și de oameni reali, Martha Hall Kelly a spus povestea a trei femei, plasată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care dezvăluie curajul, lașitatea și cruzimea acelor zile. Această face parte din istorie – istoria feminină – și nu ar trebui să fie uitată.” –

Cartea poate fi achiziționată și on-line apăsând aici pe legătura spre Librărie


Un băiat pe lista lui Schindler – Leon Leyson

Leon Leyson avea numai 10 ani când naziștii au invadat Polonia, iar familia lui a fost forțată să se mute într-un ghetou din Cracovia. Cu un noroc incredibil, perseverență și curaj, Leyson reușește să supraviețuiască sadismului naziștilor. În final, generozitatea și iscusința unui bărbat german numit Oskar Schindler au fost cele care i-au salvat viața lui Leon, ca și unor membri din familia lui, numele lor fiind adăugate pe lista muncitorilor evrei din fabrica acestuia – o listă ce a devenit faimoasă în toată lumea: Lista lui Schindler.

Aceasta este singura carte de memorii publicată vreodată de un copil supraviețuitor de pe Lista lui Schindler și ilustrează perfect demnitatea autorului.

Cartea poate fi achiziționată și on-line apăsând aici pe legătura spre Librărie


Hoțul de cărți – Markus Zusak

Este anul 1939. Germania nazistă. Țară își ține răsuflarea. Moartea nu a avut niciodată mai mult de lucru, și va deveni chiar mai ocupată. Liesel Meminger și fratele ei mai mic sunt duși de către mama lor să locuiască cu o familie socială în afară orașului München. Tatăl lui Liesel a fost dus departe sub șoaptă unui singur cuvânt nefamiliar – Kommunist -, iar Liesel vede în ochii mamei sale teamă unui destin similar. Pe parcursul călătoriei, Moartea îi face o vizită băiețelului și o observă pe Liesel. Va fi prima dintre multe întâlniri apropiate. Lângă mormântul fratelui ei, viață lui Liesel se schimbă atunci când ea ridică un singur obiect, ascuns parțial în zăpadă. Este Manualul Groparului, lăsat acolo din greșeală, și este prima ei carte furată. Astfel începe o poveste despre dragostea de cărți și de cuvinte, pe măsură ce Liesel învață să citească cu ajutorul tatălui ei adoptiv, care cânta la acordeon. În curând, va fură cărți de la incendierile de cărți organizate de naziști, din biblioteca soției primarului, și de oriunde le mai putea găși. Hoțul de cărți este o poveste despre puterea cuvintelor de a creea lumi. Cu o scriitură superb măiestrită si arzând cu intensitate, premiatul autor Marcus Zusak ne-a dăruit una dintre cele mai durabile povești ale timpurilor noastre.

Cartea poate fi achiziționată și on-line apăsând aici pe legătura spre Librărie


firida unei dezmierdări – Carmen Popescu

fragment din prolog: ,,Hai, iubește-mă! Iubește-mă sănătos, cu parfumul vorbelor curate, fără îndoială, fără răsfăț simulat, cu trecutul și viitorul adunate în prezent, rostogolind momente de vis, multiplicându-le! Iubește-mă cum știi tu să o faci, cu patosul unui jar mocnit, cu adrenalina unui războinic în vijelia luptelor, cu ochii flămânzi de a vedea dincolo de stele și foamea unui prunc în apropierea hranei!

Iubește-mă fără inhibiții și încătușări, fără spectacol grotesc, doar transcendental, fără întuneric, sub streașina luminii, sau dezechilibre în momentele creației!

Iubește-mă simplu, discret, tolerant, echilibrat, energizant, evolutiv, amețitor! Iubește-mă în parfumul teilor, cu reavănul lutului de primăvară între degete, sub ploaia de liliac alb, cu tihna dintre pleoapele scoicilor!

Îmbrățișează-mi inima sub pătura cărămizie a toamnelor și gustă dulceața unui fulg topit între buze coapte de vreme! Iubește-mă!

Eu te voi răsplăti cu puritatea iubirii universale. Iubește-mă atemporal, aprioric, ca o curgere a esenței vii prin mădulare lumești, negândite consonantic, ci alunecate pe gheața adevărurilor pure! Iubirea să fie un elogiu existențial.

Da. Cred că sunt pe cale să mă iert că sunt singură.

De-atâtea ori am gândit că nu sunt o perspectivă tentantă pentru nimeni. Că trupul primează într-o relație, că oglinda mea din casă eliberează o formă eronată, că dincolo de ea este adolescenta înaltă, voluptoasă, cu zâmbet neobosit, resemnată la gura supunerii totale, tentată și temătoare de necunoscut.

Trăiesc din mine, mă hrănesc din mine, pentru că a picurat Dumnezeu, în vasul gol, cunoașterea necesară pentru a mă putea deschide ochilor tuturor semenilor.

Totul se curățise atât de tare, încât nu mai era nimic de spus. Dar El mi-a dăruit atât cât să nu mai gândesc inutilitatea vieții mele. Nimeni nu trăiește degeaba.

Și acela care nu face nimic are rostul lui pentru cei care își privesc sufletul în el, ca într-o oglindă. Poate fi simplă lecție cu locul între cei vii”.

Cartea poate fi achiziționată și on-line apăsând aici pe legătura spre Librărie

Lectură plăcută, așteptă sugestiile voastre și mai ales să ne scrieți dacă și de ce v-a plăcut măcar o carte dintre cele recomandate…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.