REVOLTĂTOR: copiii OBLIGAȚI SĂ SĂRUTE ASFALTUL, să facă mătănii, și sunt pedepsiți dacă șușotesc

Închinăciuni în stil milităresc. Copii puși să facă mătănii, la un festival din Sălaj. Supraveghetor: Cine nu rezistă 2 ore, să ia pampers.

BOR: Fapta e revoltătoare. Biserica nu are nicio legătură cu organizatorii.

Câțiva copii au fost puși să facă mătănii și să sărute asfaltul la un festival din Sălaj, de către reprezentanții unei asociații creștine. O femeie le spune să își ia scutece dacă nu rezistă 2 ore la slujbă fără toaletă.

Cei care nu se adaptează să plece la citit: „ieșiți speakeri motivaționali”. Biserica Ortodoxă Română a condamnat incidentul pe care îl califică drept ”faptă revoltătoare” ce nu are nicio legătură cu spiritul creștin.

BOR subliniază că asociația respectivă nu este un aşezământ bisericesc şi nu este coordonată de Biserică.

”Persoanele care şi-au permis să comită o asemenea faptă revoltătoare nu sunt angajatele Bisericii şi nu o reprezintă. Este evident că obligarea unor copii sau a oricui altcuiva la practicarea unor gesturi cu semnificaţie religioasă este absurdă, Biserica însăşi denunţând o asemenea atitudine care nu are nicio legătură cu spiritul creştin”, arată BOR, într-un răspuns pentru Digi24.

În spațiul public a fost distribuită o filmare în care mai mulți copii sunt obligați să facă 20 mătănii în aer liber și să își facă cruci în timp ce sărută asfaltul, în cadrul unei acțiuni organizate de o asociație creștină din județul Sălaj, relatează Mediafax.

O femeie care îi însoțea din partea asociației le cere un comportament corespunzător la slujbă, avertizându-i pe cei care „nu pot rezista două ore” să își pună pamperși.

„Ziceți în gând toți ,,Doamne, iartă-mă,,. Acuma vreau să fac o completare, părerea cercetașilor francezi a fost că Darius a fost cel mai atent la Sfânta Liturghie, el fiind exemplul pe care ar fi bine să îl urmați. În rest, cei care credeți că nu vă puteți abține două ore de la toaletă, de la una de la alta, sau rămâneți acasă sau vă puneți pampers sau găsiți alte soluții. De aici înainte vă cer conduită, comportament corespunzător. Aveți grijă că duminică este ziua festivă a Festivalului Inimioarelor Fericite, iar primul moment este participarea la Sfânta Liturghie de la Bobota”, a spus femeia.

Pe filmare se aude unul dintre copii care spune că a făcut 20 de mătănii și că a terminat, iar un altul se plimbă prin fața grupului, fiind admonestat de femeie și obligat să mai facă 10 mătănii.

„La Sfânta Liturghie de la Bobota va fi mult mai lejer decât astăzi, pentru că nu este în biserică, se slujește în altarul de vară, e mai mare relaxare, băncile de la liziera pădurii, pentru copii e mai mult decât perfect. Acolo se stă în bancă, se stă în picioare în momentele când se stă în picioare și nu se merge la toaletă în pădure, nu se umblă după apă. Înainte veți primi de toate, veți fi pregătiți. De acum vă spun, să nu avem surprize, că duminică nu va bate nimeni mătănii. Vom avea o cameră pregătită la baza asociației și cine nu știe să se încadreze în grup va putea să citească o carte liniștit, avem tot felul de cărți, ieșiți de acolo speakeri motivaționali”, a continuat femeia, care l-a mai pus pe un alt copil să facă 5 mătănii deoarece avea chef de vorbă.

Reprezentanții asociației au refuzat să comenteze imaginile, declarând corespondentului MEDIAFAX că „au fost scoase din context”. „Vom formula un punct de vedere și îl vom comunica. Dar, momentan, muncim și nu ne putem ocupa de dreptul la replică în detrimentul programelor de final de vacanță”, au transmis reprezentanții asociației.

Asociația a fost înființată în scop umanitar și se ocupă de organizarea și desfășurarea de activități filantropice, acordarea de sprijin material persoanelor aflate în nevoie, inițierea și derularea de activități de susținere și consiliere, în urma cărora sunt ajutate financiar și material persoane defavorizate cum ar fi copii, tineri fără loc de muncă, pensionari, persoane cu venituri mici sau care au probleme de sănătate.

„Festivalul Inimioarelor” are loc duminică lângă Mănăstirea Bobota, județul Sălaj, în program fiind prevăzută participare la Sfânta Liturghie dedicată copiilor.

Festivalul se va încheia cu acțiunea „Ghiozdănelul”, urmând să fie dăruite 100 de ghiozdane complet echipate și 60 de pachete cu alimente, destinate beneficiarilor asociației.

 Video realizat de Mihai Andrei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.