Roma, primul transplant de față din Italia: femeie în vârstă de 49 de ani a primit fața uneia de 21 de ani

Pacientul supus unei intervenții chirurgicale este afectat de neurofibromatoza de tip I, boala genetică neurocutanată. O zi întreagă a fost folosită pentru a-i înlocui fața.

Primul transplant de față efectuat în Italia are ca protagonist o femeie, supusă intervenției, a durat o zi întreagă, la spitalul Sant’Andrea din Roma. Donatorul de piele, grupuri musculare și cartilaj este o femeie de 21 de ani care a murit într-un accident de mașină din Lazio. Beneficiarul este un pacient de 49 de ani cu neurofibromatoză de tip I, o tulburare genetică neurocutanată care deformează fața. Pentru o astfel de operațiune complexă, echipa s-a pregătit timp de trei ani.

Transplantul complex – Intervenția face parte dintr-un protocol experimental, autorizat de Centrul Național de Transplant după obținerea avizului pozitiv al Consiliului Superior al Sănătății; echipele pentru îndepărtarea țesutului facial de la un donator decedat și pentru transplantul ulterior sunt conduse de Fabio Santanelli di Pompeo, șeful Unității de Chirurgie Plastică Sant’Andrea di Roma, și de Dr. Benedetto Longo, care face parte din aceeași unitate operativă.

Lorenzo Sommella, directorul medical care a plecat din structură acum cinci luni, dar au urmat procedurile de organizare, în plus, față de experiment exprimându-și satisfacția pentru eforturile depuse de departament, a reamintit efortul mare necesar pentru a obține un rezultat similar: trei ani de pregătire cu chirurgi care au fost instruiți și în străinătate acolo unde aceste operațiuni au fost deja efectuate. Ca întotdeauna, și în acest caz, va fi necesar să așteptăm un timp: numai după ce prognoza a fost confirmată va fi posibil să se înțeleagă rezultatul operației care are un nivel foarte ridicat de complexitate.

Procedura  ‘life-improving’ pentru a îmbunătăți pacientului calitatea vieții – „De la primele ore ale dimineții la Sant’Andrea Hospital – se citește dintr-o notă a Regione Lazio – s-a făcut o intervenție fără precedent în Italia și cu puține precedente în lume. La Spitalul universitar la masa de operare, echipa de chirurgi a efectuat o intervenție excepțională, care va da o noua față unui pacient desfigurat de o boală neurodegenerativă congenitală“.

„Operația de transplant, de asemenea, a fost posibilă datorită colaborării unei echipe specializate din Zurich, prima prelevare de probe efectuate după determinarea morții cerebrale a unei victime a unui accident rutier (care a donat și ficatul și rinichii) Protocolul este experimental – are puține precedente în lume – și este implementat sub îndrumarea Centrului Național de Transplant „.

„O optiune chirurgicala reconstructiva – Sant’Andrea oferă pacienților cu defecte complexe ale feței unde tehnicile chirurgicale traditionale nu oferă întotdeauna rezultate funcționale și estetice satisfăcătoare, o procedură pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientului și facilitarea reintegrării sociale, când neoplasmele, atacurile animale, bolile neurodegenerative, arsurile sau traumele au condus la malformații grave ale feței „.

Precedentele – În 2005, o femeie franceză în vârstă de 38 de ani a fost prima care a avut parte de o față reconstruită, iar de atunci cincizeci de pacienți i-au urmat. Echipa de cercetători care a operat-o pe Isabelle Dinoire în Amiens, în nordul țării, în noiembrie 2005, a depășit clinica americană Cleveland, care în acel moment aștepta un donator.

În anul următor, o echipă chineză a ocupat locul doi după o operație care a implicat o femeie în vârstă de treizeci de ani care fusese atacată de un urs. În acest caz, în plus față de nas și gură, pacienta a murit doi ani mai târziu. Ambele intervenții au fost apoi sărbătorite de un articol publicat de Lancet în 2008.

În cele din urmă, printre intervențiile extreme, la Paris, în februarie, un al treilea om a primit o față. După respingerea cronică a transplantului, suferită în 2010, pentru prima dată în lume i-a dat o a doua față. Operația a fost efectuată la spitalul Georges Pompidou de către echipa profesorului Laurent Lantieri, pionier al transplantului de față.

De la ficțiune la realitate – Prima operație excepțională de transplant din Italia reamintește „Face / Off Two faces of a murderer”, un film realizat în 1997 de John Woo și cu John Travolta și Nicolas Cage. În acest thriller psihologic, Travolta, care este Sean Archer, un agent FBI, și Cage, psihopatul penal Castor Troy, în urma unei intervenții de chirurgie plastică avansat, ia aspectul altuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.