ROMA: Via Del Corso – trecătorii își riscă viața din cauza unui ”Dorel” autohton

Roma, caput mundis, cetatea eternă, una dintre cele mai importante capitale ale lumii, vizitată anual de milioane de turiști de pe întreg mapamondul…

Orașul oferă mărturii ale splendorii unui imperiu apus, imperiul roman. Oferă mai mult, un impresionant patrimoniu cultural, de excepție, un mod de viață și un spirit aparte. Cine nu rămâne fascinat de Roma, chiar cu imperfecțiunile ei?

Comparam cândva orașul cu o mare doamnă, foarte în vârstă, care este încă elegantă și cochetă și căreia îi place să fie curtată …deși…

Am trecut ieri pe Via del Corso, cea care leagă Piazza Venezia de Piazza del Popolo, una dintre cele mai celebre și vizitate străzi romane, plină de obiective esențiale pentru cine vizitează orașul.

Chiar la doi pași, după intrarea pe stradă, dinspre Piazza Venezia, mă împiedic de …un țarc… Înăuntrul țarcului se odihnesc niște gunoaie și două plăci de granit din pavimentul trotuarului care au fost deranjate și ar fi putut să se accidenteze trecătorii, mai ales că întreg parcursul este plin de clădiri importante, de exemplu, Villa Doria Pamphilj, chiar aproape… iar turiștii merg cu ochii pe sus, atrași de arhitectura palatelor.

Fapt pentru care, șefii Primăriei, sau cine se ocupă în zonă de reparația străzilor, a trimis o echipă de muncitori care au cheltuit jumătate de zi de muncă să …înfigă patru bare groase de fier în trotuar și să împrejmuiască cele două plăci dislocate…

Acum, pericolul este și mai mare, trecătorii, mergând cu ochii pe sus, se pot împiedica și intra cu pieptul sau burta direct în aceste țepușe… Mai rău decât dacă s-ar fi împiedicat în plăcuțele de paviment dislocate.

Acei muncitori, în loc se repare plăcuțele de paviment, muncă pe care o puteau face în maxim două ore inclus patru țigări fumate și băutul a două cafele la barul din colț, plus holbatul la turistele în minijupă…

Au preferat, sau li s-a cerut, să nu repare trotuarul …doar să împrejmuiască defecțiunea în jumătatea de zi de efort pentru ca să înfige țepele din fier striat…

Primăria, o instituție mustind de sute de funcționari bine plătiți, o instituție care încasează miliarde de euro de pe urma turiștilor și a cetățenilor care viețuiesc la Roma, are foarte multe probleme: străzile sparte, și asta chiar în fața clădirii primăriei, gunoaiele neadunate, fiindcă mafia licitațiilor a falimentat aproape firma de curățenie urbană, tot așa precum și pe cea a transportului public mereu deficitar și prost condusă.

Mafia Romei este adânc infiltrată în instituțiile statului și ale urbei încât se confundă cu acestea… iar Virginia Raggi, frumoasa și actuala primăriță aleasă, este doar o marionetă lipsită de voință, capacitate și experiență, făcând parte dintr-o grupare care a devenit partid înșelând cetățenii, Mișcarea 5 Stele, pare depășită de absolut orice situație, accelerând prin incompetență degradarea orașului.

Așadar, era mai ușor să repare decât să pună în pericol și mai tare cetățenii… Fiindcă tot cetățenii vor trebui să plătească foarte și cât mai scump posibil orice mică defecțiune, odată țarcul și, cândva, sau niciodată… reparația propriu zisă.

Turiștii proveniți din țările civilizate, trecând pe lângă țarc, se minunează de dobitocia oamenilor Primăriei… în vreme ce sunt jumuliți de bani la tot pasul.

Și totuși, Roma merită să fie vizitată, Roma merită un primar gospodar, însă, probabil, și de-ar veni ales, mafia nu îl va lăsa să ducă urbea spre prosperitate …niciodată.

Și mai grav, nici Parisul și nici Bruxeless-ul nu arată mai grozav… ceea ar putea însemna că întreaga civilizație occidentală ar fi îngenunchiată …de cine?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.