România: 12 milioane de euro într-o lună pentru teste

Odată ce contribuabilii plătesc sume destul de pipărate pentru sănătate, unde și pe ce sunt consumate sumele? De ce nu sunt măcar toate analizele gratuite?

Pornind de la o știre: ”Clinicile și spitalele private și de stat au încasat 12 milioane de euro într-o lună pentru testele COVID-19.

192.000 de teste au fost făcute în România până în momentul de față, 12% din numărul total al acestora fiind realizate la cerere.

    Ziarul Financiar a adunat numărul de teste din informările autorităților, iar numărul maxim de teste la cerere pe zi a fost de 9.700, însă sunt zile unde acesta nu depășește 2.000, în condițiile în care laboratoarele private nu lucrează în weekend.Prețul mediu pentru un test PCR care depistează dacă ești infectat sau nu cu COVID-19 este de 300 de lei. Astfel, la privat, un test costă între 300 și 450 de lei, iar la stat sunt mai ieftine, între 200 și 300 de lei.

    În concluzie, la un preț mediu de 300 de lei, din 23 iulie și până în prezent, pacienții români au scos din buzunar până acum 57,7 milioane de lei, echivalentul a aproape 12 milioane de euro.

    Totodată, Ministerul Sănătății a alocat o finanțare de 124 de milioane de lei pentru testarea PCR, arată un raport al Curții de Conturi care a verificat gestionarea fondurilor pe timpul pandemiei.” Potrivit ZiuaNews

    Să vedem cum stă situația prețurilor testelor în Europa:

    Unele prețuri posibil să nu fie generalizate, pentru aprofundare corectă căutați pe surse directe și oficiale în funcție de țară.

    ITALIA – una dintre țările cele mai afectate și cu un foarte tragic bilanț la decese, prețul este limpede: Testul serologic în instituțiile publice costă € 15,23. În Liguria, de exemplu, sunt  laboratoare private, cu prețuri de la 29 la 48 de euro.

    GERMANIA – Centrele aeroportului german din Frankfurt și Munchen oferă teste COVID-19 tuturor pasagerilor care sosesc și pleacă, la prețul de 213 euro.

    Există criterii uniforme pentru asumarea costurilor pentru testare în Germania. Dacă medicul decide că este nevoie de un test, costurile pentru testul coronavirus (59 de euro conform standardului EBM nr. 32816) și …

    …vor fi plătite de biroul de sănătate sau de asigurarea de sănătate a pacientului. va trebui să clarificați compania de asigurări de sănătate dacă acea companie va acoperi costurile.

    FRANȚA – testele sunt complet gratuite și acoperite de la bugetul de stat, însemnând 54 de euro/test.

    ANGLIA – Covid-19 tampoane PCR și certificatele de călătorie £ 129. În vreme ce un test pe  baza de analiza sângelui, gata in 3 zile, costă doar £ 65.

    SPANIA – Testul complet, care include PCR pentru a detecta încărcarea genetică a virusului și serologia pentru detectarea anticorpilor, costă 180 EUR.

    Dacă sunteți interesat să aveți doar unul dintre aceste teste, testul PCR costă 140 EUR, iar testul serologic costă 60 €.

    În prezent, nu există acorduri cunoscute cu asigurătorii pentru efectuarea testului privat pentru COVID-19.


    Așadar, România se aliniază prețurilor din țările europene pe fondul veniturilor românilor de sub jumătate față de aceleași țări, comparativ. Deci, cine câștigă acești bani? 

    Este sau nu medicina doar un business? Iar politicienii iau decizii și știm foarte bine că le pasă și ascultă doar de stăpânii banilor mari, nicidecum și niciodată de cetățenii care i-au ales…

    Testarea populației are scopul să preîntâmpine extinderea epidemiei, identificând purtătorii de viruși și izolându-i.

    Foarte bine, nu sugerez deloc netestarea, lipsa măsurilor de prevenire și de protecție, aici vorbim pur și simplu de AFACEREA în sine, cine stabilește prețul și care este circuitul banilor…

    În întreaga lume sistemele de sănătate consumă resurse uriașe de la bugete iar rezultatele, eficiența acestora, o vedem la …cimitir…

    Câtă vreme sănătatea este o afacere, oamenii vor fi tot mai bolnavi, vindecările tot mai puțin probabile, întregi mecanisme de apărare a crimei vor fi active în jurul sistemelor de sănătate.

    Odată ce contribuabilii plătesc sume destul de pipărate pentru sănătate, unde și pe ce sunt consumate sumele? De ce nu sunt măcar toate analizele gratuite?

    Cine controlează circuitul banilor face parte din sistem iar adevărul nu ne rămâne decât să-l intuim. Până nu vom avea o nouă orânduire socială, contribuabil înseamnă doar sclav și carne de tun.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.