România: crește TVA pentru locuințele mai scumpe

Se pregătesc schimbări ale TVA pentru locuințele mai scumpe

Cei care vor să cumpere locuințe mai scumpe ar putea plăti taxe ceva mai mici decât în prezent. Regulile pentru TVA de 5 la sută s-ar putea schimba.

Mai mulți parlamentari vor să extindă parțial această cotă și pentru casele și apartamentele de peste 450 de mii de lei. Potrivit Știri.TVR.ro

Potrivit propunerii legislative, în cazul locuințelor mai scumpe, cumpărătorii ar urma să plătească TVA de 5 la sută până la pragul de 450 de mii de lei. Și 19 la sută pentru diferența care trece de această limită.

Cristina Prună, deputat USR, inițiatorul proiectului de lege: Cota aceasta de 5% se aplică pe cei 450 de mii de lei, dacă, de pildă, o locuință costă cu un leu în plus se sare în cota de 19%, ceea ce mi s-a părut discriminatoriu.

Dezvoltatorii imobiliari spun că unii cumpărători care căutau apartamente de 3 camere, cu prețuri peste plafonul actual, au preferat să își amâne achiziția.

Și speră că, de anul viitor, va intra în vigoare majorarea la 140 de mii de euro a plafonului până la care se percepe cota redusă de TVA.

Măsura ar fi trebuit să intre în vigoare la începutul acestui an, dar, în ultimul moment, Guvernul a amânat aplicarea ei.

Bogdan Iliescu, director în agenție de consultanță imobiliară: În primul rând că ar ajuta clienții care au un buget restrâns și pentru ei un TVA de 19% ar însemna destul de mult.

Atunci și-ar putea permite apartamentele, dar și pe cei care își doresc un upgrade, într-un proiect mai bun, într-o zonă mai bună, unde prețurile sunt mai mari.

Un calcul aproximativ arată că, pentru un apartament de 100 de mii de euro, TVA este acum 19.000 de euro.

După formula propusă, pentru aproximativ 90 de mii de euro, taxa ar fi de 5%, adică 4.500 de euro.

Iar pentru diferența de 10.000 de euro s-ar aplica TVA de 19%, mai exact încă 1.900 de euro. În total, 6400 de euro.

Ionuț Dumitru, analist economic:  Cotele reduse ar trebui aplicate în anumite cazuri foarte bine definite și bine țintit. În niciun caz la tranzacții mari. 

O cotă redusă de TVA poate ar avea sens pentru tineri, care sunt la începutul vieții lor familiale, dar în niciun caz de 140 de mii de euro. Dați-mi voie să cred că impactul bugetar nu e neglijabil.

Ca să între în vigoare, măsura trebuie aprobată de Parlament, după vacanța parlamentară, și promulgată de președinte.

Aproape 4 milioane de tineri români de până în 34 de ani locuiesc încă alături de familie

România este în topul clasamentului țărilor în care cei de până în 34 de ani locuiesc încă alături de familie, arată un raport Eurostat.

Principalele motive sunt de natură economică. Ultimul an de pandemie a înrăutățit situația pentru mulți tineri care au rămas și fără un loc de muncă.

Locuințe mai scumpe și clienți mai puțini. 7 din 10 persoane consideră că prețurile sunt supraevaluate

Scumpirea locuințelor îi obligă pe tot mai mulți români să se mai gândească de două ori înainte de a face o astfel de achiziție.

70 la sută dintre potențialii cumpărători consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, arată un studiu.

Reprezentanții dezvoltatorilor imobiliari spun însă că sunt nevoiți să vândă mai scump casele și apartamentele din cauză că prețurile materialelor de construcție au crescut continuu de la începutul anului.

Studiu: 62% dintre români visează să se mute la țară, în următorii ani, dacă au o conexiune bună la Internet

Aproape două treimi dintre românii (62%) care locuiesc în mediul urban ar putea să se mute la ţară, în următorii doi ani, dar…

…condiţia numărul unu pentru a face acest pas este o conexiune bună la Internet, reiese din rezultatele sondajului Digitalizarea Europei al Vodafone Institute

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.