România este pe locul trei în Uniunea Europeană la cantitatea de alcool consumată, cu 14,4 litri de alcool pur de persoană anual

”Ieftinește Doamne băutura!” – Cele mai ieftine băuturi din U.E. Românii și bulgarii plătesc cel mai puțin pentru băuturile alcoolice

Avem prețuri la alimente aproape la fel de mari ca în Occident. Băutura, în schimb, este mult mai ieftină.

Dar plătim, ulterior, un preț enorm în spitale. Suntem pe locul trei în Europa la consumul de alcool și, nu întâmplător, la noi se înregistrează a doua cea mai mare rată a mortalității din Uniune.

În satele din România, cârciumile sunt pline cu oameni la orice oră. Unii își îneacă amarul în băutură, alții beau de bucurie. În supermarket, o sticlă de bere variază între 2,3 lei și 15 lei, iar o sticlă de vin costa cel puțin 15 lei.

Potrivit Eurostat, românii nu trebuie să dea prea mulți bani pentru băuturi spirtoase, vin și bere față de alți europeni.

Finlandezii, irlandezii și suedezii plătesc cel mai mult pentru băuturile alcoolice. La polul opus, suntem noi și bulgarii. De exemplu, băutura cumpărată din România este de două ori mai ieftină decât cea din Suedia.

Țara noastră ocupă locul trei în Uniunea Europeană după cantitatea de alcool consumată, cu 14,4 litri de alcool pur de persoană anual.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, alcoolul este al treilea factor de risc pentru boală și moarte prematură în cazul populației din Uniunea Europeană, după fumat și hipertensiune arterială.

Mircea Cinteză, medic cardiolog, Spitalul Universitar: Alcoolul acționează în principal pe ficat, în principal pe sistemul nervos și, în secundar, pe sistemul cardiovascular. Cele mai periculoase boli nu dor, ele sunt tăcute, sunt ucigași tăcuți și dacă nu ești interesat de sănătatea ta riști să fii învins de acele boli tăcute.

Consumul excesiv de alcool înseamnă cel puțin 60 grame de alcool pur la bărbați sau 40 de grame alcool pur la femei, în decurs de o luna de zile, potrivit specialiștilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.