România va prelua, de la 1 noiembrie, preşedinţia Strategiei UE pentru Dunăre

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, participă la cea de-a şaptea ediţie a Forumului Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, car are loc la Sofia, în Bulgaria.

De la 1 noiembrie, România va prelua, pentru un an, preşedinţia Strategiei Uniunii pentru Regiunea Dunării. Potrivit ministrului pentru Afaceri Europene, obiectivul rămâne, în continuare, atragerea de fonduri europene pentru proiecte care să dezvolte toate ţările din zona Dunării.

„Este important să discutăm despre potenţialul regiunii şi să încercăm, împreună cu instituţiile europene să construim noi idei şi noi iniţiative pentru viitor. Sunt aici să prezint obiectivele viitoarei preşedinţii. Este important să vorbim despre ce avem în comun – o direcţie şi un viitor împreună (…)

Vom încerca să implementăm obiective-cheie. Principala idee e să încercăm să revitalizăm zona şi, din ce văd la acest Forum, s-au făcut paşi importanţi în timpul preşedinţiei bulgare. (…)

Trebuie să folosim infrastructura existentă la nivel regional, pentru că trebuie să fim împreună în acest proiect şie nevoie să implicăm cât mai mulţi oameni.

Nu doar state membre, dar şi sectorul de afaceri. (…) Pentru viitoarea preşedinţie pe care România o va avea asupra Consiliului UE, vom impune Strategia Dunării ca pe o prioritate-cheie, pe care o vom discuta cu partenerii şi cu statele membre, pentru ca această prioritate să fie şi mai vizibilă”, a declarat Victor Negrescu.

Oficiali guvernamentali din 14 state s-au reunit la Sofia, la Forumul Anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunării, alături de reprezentanţi ai Comisiei Europene, Parlamentului European și Comitetului regiunilor.

Oficial, ministrul pentru Afaceri Europene a primit macheta pentru șefia strategiei pentru Zona Dunării care marchează începutul președinției române pentru această inițiativă europeană începută în anul 2011.

Victor Negrescu susține că urmează un an în care România trebuie să dezvolte și să ducă mai departe proiectele începute.

Iar cea mai atractivă pare să fie Delta Dunării, unde sunt tot mai mulți turiști de la an la an. Însă, pentru a crește numărul lor, este nevoie de mai multe proiecte.

România și Bulgaria lucrează la mai multe proiecte comune, iar județele riverane Dunării se pot dezvolta prin atragerea de fonduri europene.

Următorul summit va fi găzduit de țara noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.