S-a inventat îmbrăcămintea care te protejează de caniculă

Este destul de ușor să faci haine concepute anume pentru a te menține cald, cu inspirații naturale sau modele sintetice, dar să faci ceva pentru a te răcori este mult mai dificil.

În timp ce obiecte precum mașinile și clădirile pot fi acoperite cu vopsea ultra-albă sau oglinzi care reflectă razele soarelui, câțiva oameni de știință chinezi au descoperit cum să facă un tricou obișnuit care să mențină temperaturile mai reci, sub 5° C.

Oamenii de știință spun că poate fi produs în serie numai cu o creștere fracționată a costurilor, promițând acelor muncitori care lucrează în aer liber o modalitate de a atenua efectele schimbărilor climatice de încălzire.

Radiația electromagnetică în apropiere de infraroșu (NIR) din razele solare este o componentă care încălzește tot ceea ce este expus la soare.

Se răcesc și atunci când sunt emise, dar dacă vaporii de apă sunt în aer, NIR-urile sunt absorbite în interior și mențin temperatura aerului înconjurător caldă.

Pielea umană emite în mod natural o radiație electromagnetică diferită, numită infraroșu mediu, care în loc să fie prinsă în particule de apă, iese direct din atmosfera noastră.

Ma Yaoguang de la Universitatea Zhejiang și Tao Guangming de la Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong au creat un amestec de fibre sintetice care conține particule de dioxid de titan pentru a reflecta NIR și care conține, de asemenea, acid polilactic care absoarbe căldura corpului și o expulză prin cămașă, pentru a răci purtătorul.

Când un experimentator a purtat o vestă care jumătate era din bumbac alb și cealaltă jumătate din țesătură de răcire, imagistica termică a arătat că partea corpului său sub țesătura artificială a rămas mai rece cu 5°C după ce a stat pe un scaun în grădină la soare timp de o oră.

Există unele îndoieli, relatează Science, că mișcarea țesăturii va diminua efectul, deoarece materialul a fost testat doar atunci când este plat și imobil față de soare.

O cămașă purtată peste umerii și brațele unui om poate duce la rezultate diferite la un soare vertical de amiază.

Dar oamenii de știință au menționat, de asemenea, că toate costurile de material și de fabricație sunt cu aproximativ o zecime mai mari decât bumbacul, astfel încât orice lucru care ne aduce mai aproape de îmbrăcămintea de protecție pentru vreme caldă este foarte promițător. Potrivit goodnewsnetwork.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.