Sătenii care au făcut 100 de porci să dispară peste noapte. ”Au zburat în pădure”

Expresia „când o zbura porcul” a căpătat noi înţelesuri într-o localitate din Dolj, unde oamenii s-au revoltat miercuri, când veterinarii au vrut să le omoare porcii din cauza pestei.

Cei aproape o sută de godaci au dispărut din cotețe, iar echipele trimise joi ca să ducă misiunea la bun sfârşit au mai găsit doar câţiva purceluși.

Luaţi la întrebări, unii săteni au sugerat ca porcii ”au zburat”, apoi au recunoscut că i-au tăiat miercuri-noapte, ca să nu-i piardă.

Un pluton de oameni îmbrăcaţi combinezoane albe şi mai mulţi veterinari au descins în zori în Comănicea – judeţul Dolj, ca să sacrifice toţi porcii din localitate.

Ca să fie siguri că oltenii nu se opun – aşa cum s-a întâmplat miercuri – au adus cu ei peste 20 de jandarmi şi poliţişti. Dar când să înceapă operaţiunea, au găsit coteţele… goale.

Localnic: „Au zburat. În pădure, eu de unde să ştiu.”

Reporter: „Ce s-a întâmplat cu porcii?”
Localnici: „Nu ştim nimic…”
Reporter: „S-au evaporat?”
Localnici: „Probabil!”

Pentru că echipele trimise ştiau că trebuie să omoare aproape o sută de porci, în sat a început o amplă operaţiune de scotocire – în care s-a implicat chiar şi primarul.

Unii săteni au recunoscut cu jumătate de gură că, miercuri-noapte, după ce au reuşit să îi determine pe veterinari să plece din localitate – în zona s-a pornit „ignatul.

Primar: „L-aţi tăiat miercuri seară?”
Localnic: „Intraţi să vedeţi… e tranşat tot.”

Localnic: „Tăiat, văzură specialiştii, carnea e pusă la postava, dar nu mâncai că nu avusei timp.”
Reporter: „Vă simţiţi ca de Crăciun?”
Localnic: „Păi ce are? Tot eu îl mănânc ori acum, ori peste o lună.”

Într-un final, în localitate, veterinarii au găsit câţiva porci mici – fiecare de cel mult 10 kilograme.

Andrei Butaru, directorul DSV Dolj: „Am constatat când să intrăm în curţi ca se sacrificaseră din ele. Cei care le-au sacrificat nu avem ce să le facem pentru că oamenii spun: „Domnule, eu am sacrificat un animal sănătos, noi nu avem o dovadă a faptului că ei au sacrificat ieri sau alataieri.”

Viorel Tarei, viceprimarul comunei Secu: „În localitate nu trebuie să rămână porc viu. Asta e ideea pentru că porcii vii transmit molima şi ca atare, porcii ăştia nu trebuie să fie vii.”

Pesta porcină africană a început să facă ravagii din iulie anul trecut. De atunci, boala s-a extins în peste 260 de localiti din 15 judeţe şi au fost sacrificaţi peste 350 mii de porci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.