Scandal în Italia: Parlamentari cu 12 mii de euro pe lună au solicitat bonus-ul de 600 de euro dat persoanelor aflate în dificultate

cinci deputați au considerat că pe timpul situației de urgență nu au fost suficiente sumele de câte 12.439 de euro din salariul net obținut în fiecare lună de la Cameră.

Scandal în Italia: Parlamentari cu 12 mii de euro pe lună au solicitat bonus-ul de 600 de euro dat persoanelor aflate în dificultate

Măsurile anticovidice destinate posesorilor de partita iva (persoane fizice care desfășoară o activitate de afaceri), au fost obținute și de parlamentari cu 12 mii de euro salariul net lunar.

Cinci deputați au solicitat la INPS (institutul național de prevederi sociale) bonus-ul de 600 de euro, (care a fost apoi ridicat prin lege la 1.000 de euro), prevăzut de decretele Cura Italia și Rilancio, pentru a sprijini carența veniturilor angajaților independenți.

Raportul provine de la departamentul central antifraudă, anticorupție și transparență al INPS.

Potrivit ziarului La Repubblica, aceștia sunt 3 membri ai Ligii, unul din M5S și altul de la Italia Viva.

Pentru instituția de ocrotire socială, solicitarea indemnizației nu prezintă nereguli, în ciuda celor peste 12 mii de euro venit primit de către cei cinci membri demnitari pentru fotoliul lor în Montecitorio, chiar și pe timpul lockdown-ului.

Conform legii, explică La Repubblica, cei cinci „șmecherași ai Montecitorio”, așa cum îi definește ziarul, sunt toți deținători de partita iva sau freelanceri.

Astfel, ca și celelalte categorii de lucrători independenți, aceștia aveau, prin urmare, dreptul la alocație.

Pe social media controversa explodează.

Cei cinci deputați au considerat că pe timpul situației de urgență nu au fost suficiente sumele de câte 12.439 de euro din salariul net obținut în fiecare lună de la Cameră.

Nici privilegiile și beneficiile de care se bucură: de la facilitățile bancare până la posibilitatea de a călători gratuit, orice mijloace ar alege – tren, avion sau navă – în detrimentul contribuabilului.

Președintele Camerei, Roberto Fico, scria pe Facebook: „Este păcat că acești cinci parlamentari au profitat de bonus. Acești deputați își cer scuze și returnează ceea ce au primit.

Este o chestiune de demnitate și de oportunitate. Pentru că, din rolul de reprezentanți ai oamenilor, avem obligații morale, dincolo de cele legale. Asta trebuie să fie mereu ținut minte”.

„Astăzi La Repubblica vorbește despre 5 parlamentari, 5 oameni săraci care, în timpul pandemiei, au avut curajul să facă o solicitare statului pentru bonus-ul de 600 de euro rezervat lucrătorilor independenți și posesorilor de partita iva aflate în dificultate.

Evident că aproape 13 mii de euro net de salariu pe lună, toate beneficiile și privilegiile de care se bucură deja nu au fost suficiente. Este rușinos. Este într-adevăr indecent” – scrie Luigi Di Maio pe Facebook.

„Numele acestor 5 persoane sunt acoperite de legea privacy. Ei bine, atunci aceștia să aibă curajul să iasă la vedere.

Să își ceară scuze italienilor, să returneze banii și să demisioneze, dacă mai au o rază de conștiință rămasă”, adaugă el precizând că „nu contează la care forță politică sunt”.

De la Zingaretti la Salvini, condamnare unanimă – „Pot spune că este o adevărată rușine?”.

Acesta este comentariul, postat pe Facebook de secretarul Pd, Nicola Zingaretti, la știrea plății de către INPS a bonusului de 600 de euro chiar și la cinci deputați.

Indignarea politică este unanimă.

„Este păcat că un parlamentar solicită suma de 600 de euro pentru persoanele aflate în dificultate. Că un decret guvernamental îi permite este o rușine.

Acest INPS (care încă nu a plătit bonus-urile către mii de lucrători) le-a dat banii ăstora, e o rușine. În orice țară din lume s-ar demisiona”. Astfel, liderul Lega Matteo Salvini despre aventură.

„Italia și italienii se confruntă cu o criză economică foarte gravă, companiile riscă să se închidă, pentru a salva țara facem datorii pe care copiii și nepoții noștri le vor plăti, iar 5 deputați au avut curajul să solicite bonus-ul.

Am ajuns într-adevăr la limitele indecenței.

Dincolo de cazul specific, acum este și mai evident că acest sistem de bonus conceput de către guvernarea greșește, deoarece permite să solicite și să primească subvenție chiar și cei care nu au absolut nevoie”.

„Dacă se confirmă faptul că acei cinci parlamentari au solicitat bonus-ul pentru persoanele aflate în dificultate, acesta ar fi pur și simplu un scandal.

Este inacceptabil faptul că, în timp ce mii de familii nu aveau bani de trai și multe afaceri au fost închise, cineva, cu un salariu garantat, fără să fi suferit pierderi, s-a gândit să profite de urgența Covid, luând bani de la cei care aveau cu adevărat dreptul și, mai ales, nevoia.

Deputații menționați de INPS să își ceară scuze și, dacă i-au luat, să returneze imediat banii.”

Liderul Fratelli d’Italia lansează o campanie pentru a afla cine sunt cei „cinci parlamentari care au solicitat bonus-ul de 600 de euro”.

„Câtă lăcomie! Italienii sunt în genunchi și cineva de la Palat nu se preocupă decât să apuce din ce în ce mai mult.

Dar acest scandal scoate în evidență și o rușine pe care Fratelli d’Italia au denunțat-o în mod repetat: guvernul, incredibil, nu a prevăzut nicio cifra de afaceri și plafonul de venit pentru bonus-ul acesta…

…cu rezultatul că, chiar și cei care facturează milioane sau au alte surse importante de venit, cum ar fi parlamentarii, au dreptul la aceasta.

Între timp, din moment ce INPS nu menționează numele din motive de confidențialitate, invit fiecare parlamentar să declare cu hashtag-ul „Bonusuri Inps, eu NU!” pe social media.

Pentru ca numele să apară astfel, prin excludere”, a spus Giorgia Meloni într-o notă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.