Se profilează un conflict militar China-SUA?

china
marele zid

Nancy Pelosi a sosit în Taiwan pe 2 august 2022, o călătorie extrem de controversată căreia i s-a opus ferm China.

În orele înainte de a pune Pelosi piciorul pe insulă, militarii chinezi au efectuat zboruri pe linia mediană care desparte Taiwan de China, în timp ce ministrul chinez de externe Wang Yi a comentat că politicienii americani „se joacă cu focul” în Taiwan.

La rândul lor, Statele Unite s-au distanțat de vizită. Înainte de călătorie, președintele Joe Biden a spus că „nu este o idee bună”.

Întrebarea este cât de tare s-a opus Biden sau Congresul american acestei vizite, știindu-se ce provoacă acest gest?

Ministrul chinez de externe condamnă atitudinea americană față de suveranitatea chineză

Pe fondul opoziției larg răspândite din partea comunității internaționale față de vizita președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, pe insula Taiwan, consilierul de stat și ministrul de externe chinez Wang Yi a lansat astăzi dimineață o declarație prin care condamnă intruziunea SUA în suveranitatea Chinei.

Pelosi a vizitat în mod flagrant insula, disprețuind reprezentările solemne ale Chinei, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a principiului unei singure Chine și o încălcare intenționată a suveranității chineze, a spus Wang.

Viceministrul chinez de externe Xie Feng l-a convocat miercuri dimineață pe ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns, pentru a protesta împotriva vizitei lui Pelosi pe insula Taiwan.

Natura vizitei lui Pelosi este extrem de vicioasă, iar consecința este foarte gravă. Partea chineză nu va sta impasibilă, i-a spus Xie lui Burns.

Ministerul Apărării Naționale a declarat că armata va desfășura o serie de operațiuni direcționate pentru a lua contramăsuri pentru a proteja suveranitatea și integritatea teritorială și pentru a reprima interferențele externe și încercările secesioniste.

Pe baza dezvăluirilor frecvente de către departamentele guvernamentale chinezești și a exercițiilor militare anunțate, China este pe deplin pregătită pentru actele provocatoare ale lui Pelosi și este încrezătoare că China va lua o serie de acțiuni pentru a da un răspuns puternic provocării SUA.

”Călătoria aceasta nu va oferi nicio șansă pentru „independența Taiwanului” și nu poate schimba faptul de neclintit că Taiwanul face parte din China, au spus experții, menționând că ceea ce trebuie să facă China este să folosească acest incident pentru a-și maximiza avantajul și pentru a continua să impulsioneze reunificarea.

Nancy Pelosi, întâlnită cu liderii din Taiwan, în ciuda avertismentelor din partea Chinei, a declarat miercuri că ea și alți membri ai Congresului dintr-o delegație în vizită arată că nu își vor abandona angajamentul față de insula autonomă.

„Astăzi, lumea trebuie să aleagă între democrație și autocrație”, a spus Pelosi într-un scurt discurs în timpul unei întâlniri cu președintele taiwanez Tsai Ing-wen. „Hotărârea Americii de a păstra democrația, aici, în Taiwan și în întreaga lume, rămâne fermă”.

China, care revendică Taiwanul drept teritoriu al său și se opune oricărei angajări a oficialilor taiwanezi cu guvernele străine, a anunțat mai multe exerciții militare în jurul insulei și a emis o serie de declarații dure după ce delegația a aterizat marți noaptea în capitala Taiwanului, Taipei.

Taiwan a denunțat acțiunile chineze planificate

„Un astfel de act echivalează cu izolarea Taiwanului pe calea aerului și pe mare… și încalcă grav suveranitatea teritorială a țării noastre”, a declarat Jian-chang Yu astăzi dimineață în timpul unei conferințe de presă a Ministerului Apărării Naționale.

Beijingul a anunțat interzicerea importului unor bunuri taiwaneze, dar fără sancțiuni importante imediate după sosirea lui Pelosi.

Continentul a anunțat manevre militare în zonele din jurul Taiwanului, dar niciun indiciu că ar putea pedepsi industrii precum producătorii taiwanezi de cipuri de procesoare necesare fabricilor chineze care asamblează smartphone-uri din întreaga lume.

Opinii în Rusia

Încercările Statelor Unite de a submina stabilitatea mondială continuă. Măsurile de destabilizare a situației din regiunea Asia-Pacific au devenit următoarea etapă în implementarea conceptului american de haos controlat pe continentul eurasiatic.

Inițial, regiunea Mării Chinei de Sud a fost închisă de China pentru exerciții neprogramate. Ambele portavioane aparținând Marinei Armatei de Eliberare a Poporului Chinez, Liaoning și Shandong, au fost lansate din porturile lor de origine.

Spațiul aerian de deasupra strâmtorii Taiwan a fost închis aeronavelor civile și toate zborurile din provincia de coastă Fujian fuseseră anterior anulate.

Statele Unite au luat, de asemenea, unele măsuri pentru a asigura siguranța vizitei lui Nancy Pelosi: un grup de nave care a apărut brusc, condus de portavionul multifuncțional Ronald Reagan a manevrat în Oceanul Pacific, lângă Taiwan, pentru a efectua misiuni de luptă.

Companiile chineze nu mai pot importa citrice și unele tipuri de fructe de mare din Taiwan. Până în prezent, toate formele de cooperare cu Fundația pentru Democrație din Taiwan și Fondul Internațional de Dezvoltare, acuzate de „denigrarea imaginii” RPC, au fost oprite.

În SUA, CATL, care deține aproape 35% din piața globală a bateriilor pentru vehicule electrice, a decis să-și înghețe proiectul fabricii din SUA.

Noua afacere a implicat o investiție de 5 miliarde de dolari, taxe uriașe și ar fi trebuit să ofere locuri de muncă pentru 10.000 de americani.

Beijingul a avertizat în mod repetat Washingtonul cu privire la consecințe grave dacă Pelosi ar vizita Taiwanul, dar Casa Albă nu a luat nicio măsură și a permis Președintelui Camerei Reprezentanților să aterizeze pe aeroportul din Taipei.

Jurnaliştii chinezi sunt convinşi că autorităţile americane şi conducerea Partidului Democrat Progresist din Taiwan sunt de vină pentru „subminarea păcii”.

Cremlinul este în mod decis de partea Chinei și condamnă această vizită.

Opinia occidentală

Pelosi: Statele Unite vor să garanteze „securitatea Taiwanului” pentru a se „apăra în cel mai eficient mod”

Nancy Pelosi, a vorbit cu un grup de reporteri după întâlnirea cu președintele taiwanez Tsai Ing-wen la Taipei, unde a spus că vizita ei în Taiwan este pentru a asigura „securitatea” țării să se poată apăra de China.

„Cred că este foarte important ca mesajul să fie clar că Congresul, Camera și Senatul, democrații și republicanii sunt angajați în securitatea Taiwanului, astfel încât Taiwanul să fie capabil să se apere cel mai eficient”, a spus Pelosi într-o declarație.

Un alt scop al călătoriei a fost „de a arăta lumii succesul poporului din Taiwan, curajul de a-și schimba țara pentru a deveni mai democratică”, a spus ea.

Comentariile sale au făcut ecou când a spus că vizita sa are scopul de a transmite Chinei mesajul că Statele Unite sprijină Taiwanul.

„Delegația noastră a venit aici pentru a trimite un mesaj fără echivoc. America este cu Taiwanul”, a spus ea.

Comentariile lui Pelosi vin în timp ce SUA continuă să trimită ajutoare și arme Ucrainei pentru a-și asigura securitatea împotriva Rusiei.

Experții compară adesea Ucraina și Taiwan și au prezis că China, la fel ca Rusia, ar putea lansa în curând o invazie militară asupra insulei.

Marile cancelarii occidentale se abțin deocamdată să comenteze. Lumea așteaptă să vadă ce va decide China și apoi, cum va putea apăra militar SUA insula Taiwan.

Cine a cerut Statelor Unite să fie ”apărătorul militar” al democrațiilor altor state suverane?

Sunt de acord contribuabilii americani ca aleșii lor să cheltuie resurse și vieți omenești în războaie aiurea prin lume?

Oare scopul SUA este ”apărarea democrațiilor” sau a propriilor interese economice și de putere?

Ce a lăsat în urmă armata americană, de lungul deceniilor, oriunde a intervenit pentru așa-zisa apărare a democrației?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.