Secretele longevității – o viață lungă și plină de sănătate

Speranța de viață a românilor este de 75 de ani, dar există în lume câteva comunități unde oamenii ajung la 100 de ani sănătoși și în putere. Ce fac ei diferit de noi? 

De ce oamenii din unele părți ale lumii trăiesc mult mai mult decât noi, ceilalți? La această întrebare a încercat să răspundă Dan Buettner, scriitor, explorator și colaborator la prestigioasa publicație National Geographic. Ani de zile, el a călătorit împreună cu echipa sa în diferite locuri din lume, pentru a afla unde și cum trăiesc cei mai longevivi și mai sănătoși oameni. Și a descoperit 5 asemenea locuri, pe care le-a numit „Blue Zones“ (zonele albastre) și despre care a scris deja câteva cărți devenite bestseller:

  • * Regiunea Barbagia din Sardinia – zonele muntoase din Sardinia au cel mai mare procent de bărbați centenari din lume;
  • * Ikaria (Grecia) – locuitorii insulei Aegean sunt unii dintre cei mai sănătoși oameni de pe planetă, cu una dintre cele mai scăzute rate ale mortalității la vârste medii și cea mai mică rată de senilitate;
  • * Peninsula Nicoya (Costa Rica) – cea mai mică rată a mortalității la vârste medii și a doua în topul zonelor cu cel mai mare procent de bărbați centenari;
  • * Loma Linda (California) – adventiștii de ziua a șaptea. Ei trăiesc în medie cu zece ani mai mult decât americanii de rând, care au o speranță de viață de 78 de ani;
  • * Okinawa (Japonia) – aici întâlnim cele mai longevive femei din lume.

Încercând să descifreze enigma longevității, cercetătorii (medici, antropologi, demografi, epidemiologi) au ajuns la concluzia că nu genele sunt motivul pentru care acești oameni trăiesc peste 100 de ani și sunt sănătoși până la vârste înaintate, ci stilul de viață și dieta. Iată opt lecții importante pe care să le învățăm de la acești oameni „care uită să moară“, după cum îi descrie Dan Buettner, coordonatorul proiectului „Zone Albastre“.

1. Dieta: cât mai multe legume și fructe

Locuitorii Zonelor Albastre nu doar că trăiesc mult, dar ajung bătrâni fără să sufere de maladii care pe noi, ceilalți, ne chinuiesc sau chiar ne ucid: boli de inimă, obezitate, cancer, diabet, Alzheimer. Unul dintre marile lor secrete (de fapt, nu mai e un secrete) este dieta. Meniul lor e compus în proporție de 95% din plante (din care mai mult de jumătate sunt cerealele integrale, leguminoasele și rădăcinoasele) și (doar) 5% din produse de origine animală. Așadar, ce mănâncă oamenii de pe aceste insule ale centenarilor:

  • * Leguminoase – fasole boabe de orice fel, linte, năut , 100-200 g pe zi;
  • * Legume de orice fel, verdețuri, salate, cartofi-dulci, ciuperci;
  • * Fructe de orice fel, cam 2-3 porții pe zi și doi pumni (60 g) de fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale);
  • * Cereale integrale precum orz și ovăz, orez brun, orez basmati, quinoa, făină din semințe sau din fructe oleaginoase;
  • * Pâine și paste din făină integrală de grâu sau secară, tortilla din făină integrală de porumb;
  • * Peștele și tofu, alături de leguminoase și nuci, sunt principalele surse de proteine; peștele este inclus în meniu de două, trei ori pe săptămână (cam 100 g);
  • * Mirodenii de orice fel;
  • * Ulei de măsline (4 lingurițe/zi) și alte uleiuri: din nucă-de-cocos, nuci, susan;
  • * Ceai verde/din plante;
  • * Îndulcitori: miere sau stevia;
  • * Băuturi: cafea, ceai, un pahar cu vin și, desigur, apă curată;

Centenarii Zonelor Albastre nu sunt de obicei vegani sau vegetarieni, dar consumă foarte puține produse animale: carne doar de 4-5 ori pe lună și doar în cantități mici (100-120 g), ouă cel mult trei pe săptămână, lactate de câteva ori pe săptămână, în special lapte, iaurt, chefir și brânză de oaie și capră, preparate în casă. Desigur, în dieta lor curată, naturală nu-și găsesc locul alimentele procesate, mezelurile, dulciurile, băuturile răcoritoare, grăsimile trans.

Sunt de evitat sucurile de fructe și fructele uscate (smochine, stafide), mult prea bogate în zaharuri – mănâncă fructele întregi, proaspete.

Dacă nu prea agreezi vegetalele, „dieta“ longevității îți va părea strictă și plictisitoare și ai putea fi tentată s-o abandonezi rapid. Ei bine, Dan Buettner ne propune o soluție împrumutată tot de la longevivii planetei: cinci zile mănâncă foarte sănătos, iar două zile pe săptămână delectează-te cu ce-ți poftește inima.

2. Fă mișcare în mod natural

Societatea de astăzi este aproape obsedată de fitness. Ne facem abonamente la sală, tragem ore în șir de fiare, transpirăm pedalând pe bicicleta medicinală, alergăm kilometri prin parcuri. Asemenea exerciții fizice nu sunt firești, ci impuse, forțate. Decât deloc, sigur că este bună și această formă de mișcare. Însă oamenii din cele cinci Blue Zones nu fac exerciții în acest mod. Lecția pe care o putem învăța este să fim activi în mod natural, așa cum sunt ei pe tot parcursul zilei: merg pe jos sau cu bicicleta, grădinăresc, deretică prin casă și curte, urcă și coboară scări. Pentru treburile casnice, nu au ustensile moderne: frământă pâinea manual, bat ouăle cu telul, nu cu mixerul.  Nu zice nimeni să-ți arunci robotul de bucătărie, dar poate sunt situații în care te descurci fără ajutorul lui.

3. Stabilește-ți un scop în viață

Cei din Okinawa îi spun „Ikigai“, iar cei din Costa Rica „plan de vida“. Cu alte cuvinte „de ce te trezești dimineața“. Cunoscându-ne scopul în viață, se pare că adăugăm șapte ani speranței de viață. Așadar, încearcă să afli ce-ți dorești de la viață. Cei mai bătrâni din Blue Zones știu de ce se ridică dimineața din pat: deseori, scopul e unul simplu: acela de a-și vedea strănepoții.

4. Oprește-te din mâncat când ești 80% sătulă

Este lucru cert, persoanele care mănâncă mai puține calorii își prelungesc viața cu câțiva ani buni, dar mai există un motiv întemeiat să te ridici de la masă când ești 80% sătulă: să nu te îngrași. Cei din insula Okinawa, de pildă, mănâncă din farfurii mici și se opresc din mâncat înainte să se simtă sătui, ei fiind învățați să mănânce doar până nu mai simt foamea. Noi, ceilalți, suntem obișnuiți să mâncăm până ne simțim „plini“. Printre ei obezitatea e un lucru foarte rar, în timp ce mulți dintre noi depun eforturi obositoare să își recapete silueta.

5. Bea puțin vin

Oamenii din toate regiunile Blue Zones, cu excepția adventiștilor, consumă regulat cantități mici de alcool. Se pare că aceia care beau moderat trăiesc mai mult decât cei care nu consumă deloc alcool. Secretul lor: beau 1-2 pahare cu vin roșu pe zi la masă, deseori în compania prietenilor.

6. Iubește-ți aproapele

Potrivit lui Dan Buettner, să fii înconjurat de familie și prieteni este lucrul cel mai puternic pe care îl poți face pentru a-ți schimba stilul de viață în bine. Pentru rezidenții Zonelor Albastre, acest lucru vine de la sine, căci legăturile sociale sunt înrădăcinate în cultura lor. Pentru ei, familia e totul, își țin bătrânii aproape, au prieteni de nădejde cu care împărtășesc și bune, și rele. Să stăm conectați unii cu alții este o modalitate naturală de a elimina stresul și de a ne îmbunătăți viața.

7. Muncește mai puțin, odihnește-te mai mult

Până și locuitorii din Blue Zones au motive de stres, iar acesta, se știe, afectează serios sănătatea. Ei bine, longevivii din aceste zone au inclus în rutina lor activități care să alunge stresul. Okinawanii dedică zilnic câteva momente pentru a-și onora strămoșii, adventiștii se roagă, ikarienii trag un pui de somn, sarzii au zilnic happy hour, adică momente de relaxare alături de prieteni, la o cană de ceai sau un pahar cu vin. Găsește și tu o modalitate de a scăpa de stres: ieși la plimbare, ascultă muzică, petrece timp cu familia ori cu prietenii.

8. Crede!

Toți cei 263 de centenari chestionați, mai puțin cinci dintre ei, aparțineau unei comunități religioase. Ce credință aveau se pare că nu contează, dar cercetările arată că participarea de patru ori pe lună la slujba de la biserică ori la întrunirile religioase adaugă între patru și 14 ani la speranța de viață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.