Șlibovița a primit statutul de Patrimoniu Mondial

Șlibovița, țuica de prune tradițională a Serbiei despre care autoritățile au declarat joi că a fost adăugată pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Națiunilor Unite ca o tradiție prețuită care trebuie păstrată de omenire.

Experții UNESCO reuniți în Maroc săptămâna aceasta au decis că „practicile și cunoștințele sociale legate de prepararea și utilizarea” șlibovița (pronunțat SHLI’-vuh-vitsah) merită recunoașterea ONU ca exemplu de tradiție culturală importantă, a declarat Ministerul sârb al Cultură.

Ministerul a depus cererea în 2021 și reflectă întregul proces, de la cultivarea prunelor până la fabricarea țuicii și cât de răspândită este ca tradiție și modul în care aceasta poate continua în vremurile moderne, a spus ministerul.

Șlibovița a fost fabricată artizanal – și consumată – în Serbia de secole, un obicei transmis din generație în generație despre care experții spun că a devenit parte a identității naționale.

Tradiția rămâne larg răspândită în zonele rurale ale țării balcanice, în ciuda unui boom de distilerii și mărci moderne.

Experții sârbi spun că șlibovița este un produs tipic sârbesc, deoarece este făcut dintr-un fruct cultivat local – prune – care este disponibil pe scară largă. Potrivit Associated Press.

Sârbii beau șlibovița atunci când sărbătoresc, plâng, primesc oaspeți și marchează evenimente importante și au făcut acest lucru de secole.

Oamenii și-au ascuns întotdeauna cele mai bune sticle pentru nunți, botezuri și înmormântări, făcând din spiritul tradițional sârbesc o parte din viața de zi cu zi pentru generații.

În zilele noastre, șlibovița este, de asemenea, o importantă atracție turistică și de export sârbească. În ultimii ani, au apărut mici afaceri care produc șlibovița și alte distilate de fructe, oferind ambalaje moderne cu modele în stil etnic.

Pentru o calitate mai bună, sljivovica este uneori depozitată în butoaie de stejar, ceea ce îi conferă o culoare gălbuie, asemănătoare whisky-ului și un gust oarecum amar. Și se îmbunătățește cu vârsta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.