Spania, un pas în față în contextul actualei bătălii comerciale globale – un model inteligent

Privind leadership-ul tehnologic, Statele Unite și China, caută să  redefinească regulile comerțului mondial.

După cum a avertizat Organizația Mondială a Comerțului în 2018, ne aflăm într-o nouă eră în care inovațiile bazate pe internet, precum inteligența artificială, imprimarea 3D, internet of Things sau blockchain-urile, vor defini costul tranzacțiilor internaționale. Chiar și cine, ce și cum se schimbă.

În acest context, în care stăpânirea pieței internaționale este din ce în ce mai mică și volumul mărfurilor încetinește, China și Statele Unite au semnat prima fază a acordului în ianuarie, pentru a pune capăt conflictului comercial, care a început în 2018.

Pactul a servit pentru calmarea apelor, datorită deschiderii pieței chineze către noile companii din America de Nord, în special în sectorul financiar, pătrunderea mai multor produse agricole americane în țara asiatică și semnarea de noi angajamente de respectare a proprietății intelectuale.

Cu toate acestea, va fi o pace comercială amânată în etape, deoarece există încă peste 360 ​​de miliarde de dolari la tarifele impuse produselor chineze de către administrația Trump. Ambele părți accelerează deja lucrările pentru a doua etapă a acordului, care ar elimina climatul dur din jurul comerțului mondial în ultimii doi ani.

Bătălia comercială se extinde la disputa tehnologică cu care se confruntă Statele Unite și China. În 2019, Trump a listat compania chineză Huawei sub pretextul că ar folosi dispozitivele sale pentru a „fura” date sau a sabota servicii esențiale.

În urma ordinului prezidențial, Google s-a despărțit de compania asiatică, care a fost forțată să dezvolte sisteme alternative de operare pentru Android. Practic, ceea ce se rezolvă în această luptă este controlul rețelelor 5G, care va permite creșterea vitezei de conectare și dominarea internetului în multiplele sale aplicații: locuințe, aparate, asistență medicală, transport, industrie, studii de comportament.

Vânzările către puterile opuse cresc

Cu toate acestea, deși Europa este una dintre regiunile potențialmente afectate de protecționismul chinezo-american, potrivit Băncii Spaniei, Spania a ieșit relativ bine în acest context de criză și represalii comerciale.

Deficitul comercial spaniol a scăzut cu 5,5% anul trecut față de 2018 și s-a situat la 31.979,6 milioane de euro, reprezentând primul declin din ultimii trei ani. Exporturile spaniole, de fapt, au crescut cu 1,8%, ajungând la o cifră record de 290,089 milioane de euro. Pe de altă parte, importurile au crescut cu 1%, ajungând la 322.068 milioane de euro, deși această rată de creștere a fost cea mai mică din ultimii trei ani.

Dar ce panoramă oferă economia spaniolă cu privire la China și Statele Unite? Conform datelor oficiale ale secretarului de stat pentru comerț, destul de încurajatoare.

În 2019 vânzările în țara asiatică au crescut cu 8,4%, iar în Statele Unite cu 7,4%. Potrivit Ministerului Industriei, Comerțului și Turismului, numărul companiilor care au exportat regulat pe piețele externe anul trecut a crescut cu 2,3%, ajungând la aproape 53.000 de companii.

Cu toate acestea, însăși dinamica comerțului mondial și a mediului care guvernează schimbul global de bunuri și servicii generează uneori teama atunci când se caută piețe externe.

În acest climat de incertitudine, unele instrumente financiare contribuie la consolidarea încrederii companiilor în afacerile internaționale. Banca Santander, de exemplu, a finanțat internaționalizarea companiilor spaniole cu 19.000 de milioane de euro anul trecut.

”Saltul spre export”, acum mai ușor

Din 2011, banca a sprijinit peste 4.500 de clienți pentru a face saltul în străinătate. Fără a merge mai departe, cifra pentru 2019 se dublează a celei destinate acestui sector în ultimii patru ani. Santander oferă acestor companii soluții financiare care le permit să colecteze în avans suma vânzărilor internaționale. În plus, un alt produs bancar vă permite să finanțați plățile pentru achizițiile în străinătate.

În primul caz, avansul la exporturi reduce tensiunile de lichiditate ale companiilor. Compania exportatoare poate urmări deconturile contabile, o copie a mesajului Swift sau a documentelor de transport prin intermediul sistemului bancar electronic, un suport care permite, de asemenea, materializarea plății în avans a facturilor sau Eurocobros (comenzi monetare electronice în Europa).

Entitatea avansează valoarea totală sau parțială a tranzacției atunci când mărfurile sunt expediate. În plus, companiile acoperite de această soluție financiară au garanții internaționale gestionate de Banca Santander, care oferă acces la licitații în străinătate, precum și garantează calitatea produselor sau serviciilor oferite și livrarea acestora.

Lichiditatea este, de asemenea, o altă mare problemă când vine vorba de importuri. Aici, ceea ce face instituția financiară este să finanțeze achizițiile internaționale, atât în ​​euro, cât și în valută.

Se realizează, ca în cazul precedent, prin intermediul sistemului bancar electronic. Acest produs este legat de importuri specifice și are soluții valutare dacă cumpărăturile se fac în țări din afara zonei euro.

În plus, atunci când importurile necesită o garanție bancară suplimentară, compania poate dispune de garanții internaționale prin intermediul Banca Santander. Potrivit entității, finanțarea importurilor realizate digital a crescut cu 49%, ajungând la 3.150 de milioane de euro.

Activitatea Banca Santander pentru afaceri internaționale se bazează pe diverse inițiative, cum ar fi Santander Trade, platforma digitală care vă permite să vă conectați cu peste 16.000 de companii din diferite țări pentru a stabili relații de afaceri între ele și care oferă, de asemenea, informații extinse despre sectorul extern. Sursa: elpais.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.