SUA – abia după 157 de ani sunt anulate decizii criminale împotriva nativilor Arapaho și Cheyenne

Într-o federație de state cu pretenții democratice, cu înfumurarea de a da lecții altor popoare ale lumii, cu aroganța de a se pretinde jandarmul planetar, în vreme ce ”în propria gospodărie” sunt probleme extrem de grave, iată cum abia după 157 de ani se anulează decizii criminale.

DENVER – Guvernatorul Colorado, Jared Polis, a anulat marți, 17 august 2021, o proclamație din secolul al XIX-lea, care cerea cetățenilor să omoare nativii americani și să le ia bunurile, anulare prin care se speră că va începe remedierea „păcatelor din trecut”.

Ordinul din 1864 al celui de-al doilea guvernator teritorial al Colorado, John Evans, a dus la masacrul Sand Creek, unul dintre cele mai întunecate și mai tensionate momente istorice din Colorado.

Atacul brutal a lăsat peste 200 de morți, nativi Arapaho și Cheyenne, în majoritate femei, copii și vârstnici.

Proclamația lui Evans nu a fost niciodată legală, deoarece a încălcat drepturile tratatelor și legea federală, a spus guvernatorul Polis la semnarea ordinului său de anulare, pe treptele Capitolului.

„La vremea respectivă, proclamația a contrazis, de asemenea, direct Constituția Colorado, Constituția Statelor Unite și Codurile Penale din Colorado”, a spus guvernatorul democratic.

Guvernatorul Jared Polis, s-a fotografiat alături de cetățeni ai triburilor Ute de Sud, Ute Mountain, Cheyenne și Arapaho, mulți îmbrăcați în costume tradiționale.

Ernest House Jr., care a ocupat funcția de director executiv al Comisiei pentru afaceri indiene din Colorado, sub fostul guvernator John Hickenlooper, a declarat că ordinul Polis este important pentru relațiile guvernului cu triburile, recunoașterea istoriei și o mișcare spre reconciliere.

„Cred că întreaga comunitate se gândește adesea la indienii americani ca la rasa pe cale de dispariție, oamenii pe cale de dispariție.”, a spus House, un cetățean al tribului Ute Mountain.

Un impuls mai larg pentru reconciliere și confruntare rasială a avut loc în Statele Unite în urma morții lui George Floyd, inclusiv eforturile de eliminare a monumentelor și statuilor confederate ale comercianților de sclavi, ale colonizatorilor, cuceritorilor și alții…

Unele state, inclusiv Colorado, au interzis simbolurile nativilor americani în școli.

ISTORIA: Evans a condus teritoriul Colorado în cei trei ani ai Războiului Civil, din 1862 până în 1865. El a demisionat după masacrul Sand Creek, sub comanda sa.

Colonelul John Chivington a condus masacrul din 29 noiembrie 1864. El și soldații săi s-au îndreptat apoi spre Denver, unde au expus câteva dintre rămășițele victimelor.

Masacrul este unul dintre numeroasele evenimente teribile pe care mulți americani nu le cunosc, cum ar fi atacul Snake River din Oregon din 1887, unde au fost uciși 34 de mineri chinezi.

Alte evenimente tragice au avut loc pe timpul americanilor care trăiesc astăzi, cum ar fi bombardamentul din 1985 efectuat de către poliția din Philadelphia asupra casei care găzduia organizația MOVE, ucigând 11 persoane.

Rick Williams, un descendent din Lakota și Cheyenne, care studiază istoria nativilor americani, a găsit proclamația originală a lui Evans în timpul cercetării consecințelor Tratatului Fort Wise din 1861, în care…

… reprezentanții guvernului SUA s-au întâlnit cu liderii Cheyenne și Arapaho pentru a stabili o rezervație de-a lungul râului Arkansas în estul Colorado. Williams a spus că doar 10 persoane au semnat acordul.

„Următorii doi ani au fost un iad pentru indieni, deoarece nu au semnat tratatul și au încercat să omoare cât mai mulți. Și când acest lucru nu a funcționat, (Evans) a emis un ordin pentru a declara războiul ”, a spus Williams.

Unul dintre ordinele lui Evans i-a considerat pe nativii americani drept „dușmani ai statului”, iar prin al doilea, a cerut cetățenilor din Colorado să-i omoare și să-i jefuiască, a mai spus Williams. (Sursa:AP)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.