SUA cer imperios Ungariei și vecinilor săi să respingă gazoductele rusești

Rick Perry, secretarul american al energiei, a cerut Ungariei și vecinilor ei să respingă gazoductele rusești, despre care Washingtonul afirmă că sunt folosite pentru a cimenta controlul Moscovei în Europa Centrală și de Est, transmite Reuters citat de Rador. Diversificarea energetică ar fi crucială pentru regiune, întrucât Rusia s-a mai folosit în trecut de energie ca de o armă, a declarat el.

„Rusia se folosește de un proiect de gazoduct, Nord Stream 2, și de un gazoduct turcesc cu mai multe magistrale pentru a încerca să-și cimenteze controlul asupra securității și stabilității Europei Centrale și de Est”, a declarat Perry în cursul unei vizite la Budapesta.

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat că Turkish Stream, un gazoduct în construcție care va lega Rusia de Turcia, înseamnă vești bune pentru Ungaria, întrucât, cu o capacitate de 5-6 miliarde de metri cubi, una dintre ramurile lui poate aduce gaze la frontiera sudică a Ungariei pe o nouă rută.

Administrația președintelui american Donald Trump caută să încurajeze achizițiile de gaz din SUA sau de la alți furnizori, în loc de mărirea achizițiilor din Rusia.

„SUA se opun puternic acestor proiecte și îndemnăm Ungaria și pe vecinii ei să ni se alăture în respingerea lor.”

Ungaria depinde în mare măsură de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze, care sosesc în prezent în principal printre-un gazoduct ce traversează Ucraina. Rusia construiește totodată o centrală atomoelectrică în Ungaria.

Guvernul ar fi dispus să cumpere gaz din Croația, care își construiește un terminal pentru gaze naturale lichefiate, și din România, a declarat Szijjarto.

Szijjarto a declarat că a cerut sprijinul SUA pentru diversificarea surselor de energie ale Ungariei. O conexiune prin conducte deja existentă nu e capabilă încă să importe gaze de la Marea Neagră via România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.