Toate localurile vor furniza la cerere și în mod gratuit, apă de la robinet

Cetățenii care se adresează instituțiilor publice, clienții firmelor care prestează servicii de alimentație publică, precum și toți angajații vor avea dreptul să le fie furnizată, la cerere și în mod gratuit, apă de la robinet.

Totodată, în cazul în care apa de la robinet dintr-o locuință nu respectă parametrii de calitate prevăzuți în legislație, primăriile vor trebui să asigure în mod gratuit locatarilor filtre de apă, prevede un pachet legislativ.

Propunerile sunt incluse în două proiecte legislative inițiate în Parlament, prin care se urmărește reducerea consumului de apă îmbuteliată, cu argumentul că este una din sursele principale pentru deșeuri din plastic, dar și diminuarea consumului de băuturi carbogazoase, care conțin zahăr și sunt apreciate ca fiind dăunătoare pentru sănătate.

Astfel, potrivit unui prim proiect, vor avea obligația de a furniza, la cerere și în mod gratuit, apă potabilă de la robinet:

a) autoritățile și instituțiile administrației publice centrale și locale pentru persoanele prezente în sediile acestora; b) operatorii economici care oferă servicii de alimentație publică pentru clienții proprii; c) angajatorul pentru angajați.

Prin serviciu de alimentație publică, autorii proiectului înțeleg ”activitatea de pregătire, preparare, prezentare și servire a băuturilor pentru acestora în unități specializate”. Totodată, conform proiectului, autoritățile publice și firmele de alimentație publică – baruri, restaurante, cafenele, așadar – vor avea obligația să afișeze într-un loc accesibil și vizibil publicului următorul anunț: ”Această unitate oferă, la cerere și în mod gratuit, apă potabilă de la robinet”.

Un al doilea proiect prevede, de asemenea, ca în mod gratuit, cel mult o dată pe an și la cerere, autoritatea de sănătate publică locală să verifice, prin prelevare de probe de la robinetele din locuințe, respectarea parametrilor de calitate ai apei potabile din locuințe.

În cazul în care se constată că parametrii de calitate nu sunt respectați, locatarul va beneficia, la cerere, de un filtru de apă al cărui cost este decontat de primăria din localitate în situația în care neconformitatea este generată de rețeaua interioară, dar și de către rețeaua exterioară în cazul în care implementarea măsurilor de remediere durează mai mult de 7 zile.

Autorii proiectului arată că în România nu există în prezent o modalitate de testare gratuită a calității apei, costul minim al unei analize de apă fiind de 250 lei. În aceste condiții, România se află printre ultimele state din Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul apei de la robinet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.