Un magnat chinez a ”dispărut” – a deranjat pe Xi Jinping și Partidul Comunist 

Un magnat chinez a ”dispărut” – a deranjat pe Xi Jinping și Partidul Comunist

Ren Zhiqiang, un executiv imobiliar pensionat, nu a fost niciodată timid în a-și împărtăși sentimentele față de oamenii aflați la putere. De fapt, luna trecută l-a numit pe Xi, unul dintre cei mai puternici lideri din China în istoria modernă, un „clovn” și a criticat eforturile guvernului de a combate COVID-19.

Un gând pe care Ren l-a împărtășit prietenilor în ultimele săptămâni a vizat un discurs făcut de Xi pe 23 februarie. Ren le-a spus prietenilor că „nu a văzut un împărat stând în picioare acolo, care își expune „hainele noi ”, ci un clovn dezbrăcat, care a insistat să continue să fie împărat”, potrivit China Digital Times, un site web cu sediul în Statele Unite, preluat de FoxNews.

Ren a menționat, de asemenea, o „criză de guvernanță” în cadrul Partidului Comunist și a sugerat că lipsa de presă și libera exprimare de la Beijing a ajutat la suprimarea informațiilor vitale despre virusul care s-a transformat într-o pandemie globală și a ucis aproape 4.000 de oameni. (NR la data afirmației)

Prietenul apropiat al lui Ren, Wang Ying, a declarat pentru Reuters că nimeni nu a putut să îl mai contacteze pe Ren începând cu 12 martie.

„Ren Zhiqiang este o persoană publică, iar dispariția sa este cunoscută pe scară largă”, a spus el. „Instituțiile responsabile pentru acest lucru trebuie să ofere o explicație rezonabilă și legală cât mai curând posibil.”

Ren, 69 de ani, a spus că mass-media chineză de stat ar trebui să servească poporul chinez și nu partidul comunist, lucru cu care Xi nu este în totalitate în dezacord. Comentariile lui Ren evidențiază nemulțumirea și frustrarea crescândă față de guvernul autoritar al lui Xi.

În 2016, oficialii Partidului Comunist Chinez l-au pus pe un membru al partidului în libertate preventivă un an după ce a criticat politicile lui Xi. La vremea respectivă, Partidul Comunist a spus că Ren „a pierdut spiritul de partid”.

Gordon Chang, expertul în afaceri externe, consideră că dispariția lui Ren ar putea semnala lupta la cel mai înalt nivel al comunității chineze.

„Atunci când oamenii vorbesc deschis, pentru a-l critica pe Xi Jinping, înseamnă că există o lipsă de teamă pentru că fie nu știu ce se poate întâmpla cu ei, fie nu le pasă, fie le simt atât de puternic încât oricum o vor face”, a spus Chang pentru Fox News. „Când se întâmplă asta, arată că regimul începe să descifreze”.

Chang crede că Ren a făcut comentarii incendiare despre care știa că va fi linșat pentru că „probabil crede că poate scăpa de el”.

„Dacă crede că poate scăpa de el, înseamnă că trebuie să aibă un nivel de partid pentru susținerea seniorului, iar dacă are sprijin la nivel de partid, înseamnă că există o dezbinare în partea de sus a partidului”, a spus Chang.

În ciuda scurgerii de povești împinse în presa publică de stat care propagă conducerea Xi prin criza coronavirusului, tot mai multe persoane încep să vorbească. Și probabil că asta îi face pe Xi și cohortele sale extrem de nervoase.

Jacob Wang, jurnalist pentru unul dintre acele ziare de stat, a rupt recent rândurile și a publicat pe rețelele de socializare jumătățile de adevăr potrivit cărora în guvernul chinez circulă nu numai către propriul popor, ci către restul lumii. Luna trecută a scris o postare rău intenționată despre pacienții bolnavi care luptă pentru asistență medicală într-o mare de birocrație.

„Oamenii sunt lăsați să moară și sunt foarte supărat pentru acest lucru”, a spus Wang într-un interviu acordat New York Times. „Sunt jurnalist, dar sunt și o ființă umană normală.”

La fel ca Wang, alții au început să conteste partidul de guvernare publicând expuneri greșite și ponturi de primă mână despre acoperirea guvernului și eșecuri masive în sistemul de sănătate.

Xu Zhangrun, profesor de drept la Beijing, a publicat luna trecută un eseu în care afirma despre criza COVID-19 că „a dezvăluit nucleul putred al guvernării chineze”. El a invitat pe Xi să demisioneze. Xi, firește, nu a demisionat… iar Xu a fost arestat.

Reculul asupra lui Xi este și mai pronunțat atunci când se opune împotriva masivei campanii de relații publice a Chinei pentru a-l înfățișa ca un erou gata să salveze lumea.

Săptămâna trecută, Xi a vizitat Wuhan, zona zero al virusului COVID-19. Turneul său TV a fost creat pentru a trimite un mesaj puternic restului lumii că victorioasa China a bătut pandemia pe care a numit-o și „diavol”.

Chang spune că nu cunoaște lungimea pe care Xi și echipa sa sunt dispuși să o facă pentru a păstra aparițiile.

„Este extraordinar de puternic”, a spus Chang. „Se poate întâmpla orice”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.