Un mort, șase răniți și unul dispărut într-o explozie la o companie petrochimică din Tarragona

Două dintre persoanele afectate de incendiu sunt în stare critică

Două explozii și un incendiu în compania industriilor chimice ale oxidului de etilenă (IQOXE), moștenitorul fostului IQA, din Tarragona au provocat cel puțin un deces, șase răniți, doi dintre ei în condiții critice, doi foarte grav, unul mai puțin grav și unu lejer. În plus, există o persoană dispărută, angajată în cadrul companiei, conform Sistemului de Urgență Medicală (SEM) și al Departamentului de Interne. Potrivit ElPais.

Prima explozie a avut loc la ora 18.40 și a lovit un rezervor de oxid de etilenă al companiei, în timp ce a doua explozie a avut loc într-o instalație externă, după cum a raportat ministrul de interne, Miquel Buch. Unda de șoc a provocat prăbușirea unei case din cartierul Torreforta din Tarragona unde a murit o persoană.

Dispeceratul de urgență a primit mai multe apeluri pentru a raporta o explozie înainte de șapte după-amiaza, care a fost remarcată la câțiva kilometri distanță. Protecția civilă a necesitat limitarea traficului în La Canonja, Vilaseca și a trei raioane din Tarragona, deși se garantează absența norilor toxici. Buch a dat asigurări că oprirea traficului poate fi înlăturată în curând „dacă nu apar date noi”. Compania petrochimică este situată în triunghiul format din municipalitățile din Tarragona, Vilaseca și La Canonja.

Aproximativ treizeci de oameni de la Generalitat lucrează la stingerea incendiului, la scăderea intensității flăcărilor  la un rezervor de oxid de acetilenă. Produsul arde acum într-un mod „controlat”, relatează corpul de extincție, care continuă să verifice tot ce are loc în zonă. Poliția a tăiat drumurile de acces timp de aproximativ o oră, care au fost redeschise la opt după-amiază. Renfe a oprit trenurile între Tarragona-Reus și Tarragona-Port Aventura pentru mai mult de o oră. La fața locului s-au deplasat președintele Generalitat, Quim Torra, vicepreședintele Pere Aragonès și ministrul de Interne, Miquel Buch. Președintele Guvernului, Pedro Sánchez, a contactat Torra pentru a oferi „sprijinul necesar”, a replicat el.

Maite Fonoll se afla într-un magazin dintr-un poligon, la aproximativ doi kilometri distanță, când a auzit explozia. „Întreaga clădire a zguduit. A fost foarte puternic”, explică el la telefon. Clienții au înțeles repede că s-a întâmplat ceva în zona petrochimică. Și când se întâmplă ceva acolo, toți tremuram.” Oamenii au părăsit rapid zona și s-a produs un colaps momentan pe drum din cauza numărului de persoane care încearcă să se întoarcă la casele lor. „Știm că în caz de urgență, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne adăpostim”, adaugă Fonoll.

Pompierii au declarat pe Twitter că nu vor fi emise alarme, deoarece nu există nicio implicare în afara zonei industriale. Sindicatul CC OO raportează că planul SEPQTA (Planul extern de urgență al sectorului chimic din Catalunia) nu a funcționat și că nu au fost generate alarme.

Laura Paño lucrează într-o agenție la intrarea de est a Vilaseca, cea mai apropiată de Tarragona. „Deodată, ușa din față s-a deschis și geamurile au început să tremure. Toți au ieșit în stradă pentru că am crezut că s-a întâmplat ceva acolo. Nu am auzit niciun zgomot: primul lucru pe care îl cred este că a fost un cutremur.” . Muncitorul spune că nimeni nu a venit să-i avertizeze să rămână în interior sau cum ar trebui să procedeze.

Sursele UGT, uniunea majoritară din uzina IQOXE (Industriei chimice ale oxidului de etilenă), confirmă faptul că explozia și incendiul au avut loc în această fabrică. Potrivit sindicatului, alte companii lucrau la instalația de întreținere în momentul exploziei. Instalațiile din jur au activat planul de autoprotecție (PAU), care a întrerupt comunicările.

Explozia a fost provocată de oxidul de etilenă extrem de inflamabil și, probabil, își are originea în reactor sau într-una dintre liniile de flanc ale reactorului. Lucrătorii de la această fabrică au intrat recent în grevă pentru cereri de compensare legate de contractul de muncă, pe care UGT îl decuplează din motive de siguranță.

Oxidul de etilenă este un gaz inflamabil incolor care este utilizat în industrie ca materie primă pentru a produce fibre de poliester, antigel și detergenți.

Potrivit Comisiei de sănătate publică a Ministerului Sănătății, expunerea la oxid de etilenă prin inhalare a acestui compus organic poate provoca iritații ale tractului respirator și ochilor, simptome pe care unii oameni le-au cunoscut în Tarragona și în locuri aproape de explozie, cum ar fi Perafort , Reus sau Salou.

Protecția civilă a raportat, însă, că nu a fost detectată prezență toxică în aer, în mediul apropiat companiei vătămate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.