Un român din U.K. scrie o scrisoare adresată premierului român

Pe data de 5 Martie 2019, asociațiile românești înscrise la Ambasada României de la Londra (https://londra.mae.ro/node/753) au primit un e-mail din partea unui cetățean român care nu și-a dezvăluit numele.

Conținutul acestui e-mail cu subiectul “Ajutor”, este următorul:

“Dragă cititor, 

Comunitatea românească din UK trece printr-o situație de criză fără precedent. Nu dintr-o perspectivă care să necesite panică, ci una din care oamenii au nevoie de sprijinul organizațiilor românești din teritoriu.

Urmărind situația reînnoirii pașapoartelor în context Brexit, secțiile consulare sunt supra-aglomerate, programările sunt deja completate până la sfârșitul lunii martie. Vocile românilor nu se aud la București pentru că în mod individual nu sunt luați în serios iar cererile lor nu au greutate. 

Lipsește efortul organizat și susținut, unitar și puternic. Acum trebuie să se audă vocea puternică a comunității prin intermediul domniilor voastre, al asociațiilor care reprezentați cetățenii români.

Făcând acest pas împreună veți reuși să echilibrați balanța producând schimbarea de care avem toți nevoie. Oamenii au nevoie de ajutor, acum.

Atașez o scrisoare prin care puteți, în calitate de ONG, să cereți lămuriri și soluții pentru situația noastră a românilor din UK.

Dacă doriți să ne faceți auziți vă rog să semnați această scrisoarea și să o trimiteți pe adresa Ministerului Afacerilor Externe. 

Dacă aveți posibilitatea de a fi susținuți de presa locală, vă rog din inimă să cereți acest ajutor ca cererea să producă ecou și să nu mai fim ignorați. 

Oricât de ușor ar face autoritățile britanice să se producă tranziția, noi vom fi blocați dacă nu vom reuși să obținem pașapoartele în timp util. Este necesară o soluție decentă, gândită și studiată pentru noi, o soluție venită din considerație și respect. Merităm să fim respectați! 

O parte dintre oamenii care vor citi acest mesaj vor alege să nu stea cu mâinile încrucișate. 

A devenit o sintagma convenabilă pentru cei puțini care ne reprezintă faptul că românii nu sunt uniți, practică “datul la gioale”, sunt victime ale protagonistului, nu colaborează, aleargă după luminile de pe scenă, caută mereu centrul atenției. Este o abordare infantilă și comodă pentru a descuraja ideea că unitatea crează putere. 

Pentru acei dintre voi care vor alege să nu facă acest demers am speranța că veți găsi alte mijloace, nu vă veți descuraja și veți lupta acum cât încă timpul este prieten.

Mulțumesc din suflet! 

Un cetățean român care are nevoie de ajutor”

Scrisoarea atașata fiind următoarea:

Stimată Doamnă Prim-Ministru,

Eu sunt românul din Uk. Ați auzit de mine probabil și în scurt timp prietenii dumneavoastră mă vor căuta ca să-mi cerșească votul. 

Înainte de a-mi bate la ușă cu pomana electorală, am nevoie de câteva lucruri concrete. 

În context Brexit, noi românii din Uk avem nevoie de documente. Secțiile consulare nu reușesc să facă față solicitărilor. La Londra prima programare poate fi obținută în luna August, în timp ce la mult așteptatul consulat de la Manchester, prima programare este în Noiembrie. În acest ritm obstacolul pentru cetățenii români în procesul Brexit este chiar statul român. Apreciem sesiunile de informare însă avem nevoie de un ajutor concret. 

Prin ajutor concret înțelegem un milion de euro investiți în misiunile din Marea Britanie, sumă materializată în:

  1. Două consulate noi
  2. O clădire decentă în Londra pentru sediul secției consulare care să ne reprezinte cu demnitate și să răspundă nevoilor noastre
  3. Nu în ultimul rând servicii cu plată însă FĂRĂ PROGRAMARE asta presupunând și suplimentarea personalului consular.

Nu ne folosesc la nimic serviciile gratuite cu care ne scoateți ochii atât timp cât nu putem beneficia de ele. 

Acestea sunt doar câteva sugestii însă succesul implementării lor sau găsirii unor soluții îl vom cuantifica prin ușurință cu care vom reuși să traversăm etapa Brexit. 

Nu este cazul să subliniez prioritatea pe care o reprezintă situația romanilor din Marea Britanie deoarece de aceste decizii atârnă viitorul cetățenilor români stabiliți în UK. 

Consecința ignorării situației noastre este una previzibilă și evidentă. Frustrarea și neputința vor fi îndreptate de acestă dată spre cei responsabili adică domniile voastre. 

De data asta chiar nu vă iertăm. La unison vă transmitem călduros că vă ardem la vot! 

Mulțumesc pentru atenție!

Astfel de inițiative civice individuale indică o corectă educație democratică, un mod de implicare directă și utilă, pe chestiuni de larg interes, pentru românii comunităților din afara granițelor.

Felicităm și am dat glas vocii sale în paginile ziarului nostru în dorința ca mai mulți oameni să îi urmeze exemplul. Încurajăm totodată asumarea răspunderii prin dezvăluirea numelui ori de câte ori luați inițiative, deoarece doar astfel impactul poate fi scontat.

Redacția Vocativ Plus

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.