Universul este sau nu plat? – noi controverse științifice

Universul poate fi de fapt curbat, ca un balon uriaș umflat, spune un nou studiu.

Un studiu publicat luni în revista Nature Astronomy examinează datele din fundalul microundelor cosmice (CMB), care este un ecou slab al „Big Bang”, pentru a concluziona că universul nu este plat. Rezultatele contrazic totuși ani de înțelepciune convențională în astronomie. Scrie Foxnews.com

Potrivit cercetătorilor, dacă universul este curbat, acea curbă este delicată.

Ideea că dacă ai călători departe în spațiu dincolo de galaxia noastră, mișcându-te în linie dreaptă – în cele din urmă te-ai întoarce acolo unde ai început – este cunoscut sub numele de „univers închis”.

Majoritatea oamenilor de știință cred în schimb în ideea unui „univers plat” care se extinde în toate direcțiile și nu se înfășoară în jurul său.

Cercetătorii spun că au găsit o anomalie în CMB, care oferă informații cruciale despre univers.

Conform celor mai recente date, există mult mai multe „lentile gravitaționale” decât CMB decât se aștepta, ceea ce înseamnă că gravitația pare să îndoaie microundele CMB mai mult decât poate explica fizica existentă.

Cosmologul Alessandro Melchiorri de la Universitatea Sapienza din Roma a explicat pentru Live Science că modelul universului închis ar fi ridicat o serie de probleme în domeniul fizicii.

„Nu vreau să spun că cred într-un univers închis”, a spus el pentru Live Science. „Sunt ceva mai neutru. Aș spune, să așteptăm datele. Ceea ce cred eu este că acum există o discrepanță, că trebuie să fim atenți și să încercăm să găsim ceea ce produce această discrepanță.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.