”Vom relua procesul de includere a Roșiei Montane în UNESCO” – declară Gheorghiu, propus la Ministerul Culturii

Bogdan Gheorghiu, propus ca ministru al culturii în Guvernul Orban a primit aviz pozitiv. 14 parlamentari au votat ”pentru”, 5 au fost ”împotriva” și 6 s-au abținut.

Printre măsurile pe care le are în vedere este reducerea numărului de demnitari de la Cultură și restructurarea direcțiilor județene de cultură astfel încât acestea să funcționeze mai bine și să poată atrage mai multe fonduri europene.

Bogdan Gheorghiu le-a mai spus parlamentarilor că vrea să actualizeze legea drepturilor de autor și să o coreleze cu legile europene, să modifice statutul Institutului Cultural Român, să revizuiască statutul muzeelor academice și să le recunoască ca instituții muzeale.

În privința patrimoniului cultural, Gheorghiu a declarat că acesta va fi una din prioritățile lui.

”Vom relua procesul de includere a Roșiei Montane în UNESCO” declară Gheorghiu (educat probabil de patriotul Cioloș sau de stăpânul ăstuia) …dar…


Ce înseamnă patrimoniul Unesco?


Dacă zona va fi inclusă în patrimoniul UNESCO, resursele nu vor mai putea fi exploatate NICIODATĂ de NIMENI, nici măcar de statul român. Nu vei avea voie să atingi nimic. Vor rămâne generațiilor viitoare dar FĂRĂ drept de exploatare… Este ca și cum le-ai lăsa un seif plin dar inexpugnabil și fără cheie…

Dacă nu vor fi incluse în Unesco, le vor exploata străinii iar statul datorită corupției va primi o redevență nesemnificativă și asta pentru că avem imunitate și nicio lege prin care politicianul să ajungă …în ștreang!…

Roșia Montană este una dintre cele mai semnificative concentrări de valori de patrimoniu ale României.

Este localitatea rurală cu cel mai mare număr de monumente incluse în Lista Monumentelor Istorice, conservă încă intacte urmele a peste 2.000 de ani de activități miniere, prin numeroase mărturii istorice inestimabile: galerii miniere antice și medievale, un târg minier exemplar conservat, vestigii ale perioadei de început a industrializării.

În 2013, România a văzut cele mai ample proteste de după Revoluție după ce Guvernul de atunci condus de Victor Ponta (un alt patriot român dornic să preia puterea) a adoptat un controversat proiect de lege ce oferea Roșia Montană la Gold Corporation, societate controlată de compania canadiană Gabriel Resources, dreptul să exploateze cel mai important zăcământ din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint.

Statul câștigă pentru asta în jur de 5 miliarde de dolari, neavând tehnologiile necesare să își exploateze singur resursele, (oare!) iar RMGC promitea să înființeze câteva mii de locuri de muncă.

Organizațiile ecologice locale și internaționale au avertizat însă că metodă de extragere a aurului prin utilizarea cianurilor va distruge Roșia Montană. În cele din urmă, proiectul a fost blocat, iar Gabriel Resources a dat în judecată statul român, anunțând la finalul lunii iunie 2017 că cere despăgubiri de aproape 4,4 miliarde de dolari americani.

Protestele care au oprit proiectul de exploatare au fost primele din mișcarea civică de rezistență ce s-a coagulat în România.

Începând cu 1 septembrie 2013, zeci de mii de români au protestat în București, la Pungești, în toate orașele din țară, precum și în afara granițelor.

Și încă de pe atunci George Soros a fost arătat cu degetul ca omul negru din umbra protestelor, susținătorii proiectului minier acuzând că miliardarul finanțează mișcarea de rezistență pentru că vrea să țină România înapoiată…

Apoi, cu PSD din nou la guvernare, protestele continuă, dar au revenit și presiunile pentru exploatarea aurului de la Roșia Montană.

Lăsăm ca încheiere cuvintele pe care un localnic din Roșia Montană, Andrei Gruber, i le-a spus unui jurnalist de la Al Jazeera, în 2013: „Mineritul este ceea ce a creat așezarea de la Roșia Montană, însă asta nu înseamnă că tot el trebuie să o și distrugă”.

Cum credeți că se poate ieși din impas? Dacă intră la Unesco este ca și cum nu ar fi… dacă nu intră, pierdem resursele date în exploatare GRATIS…

Eu cred că am putea să procurăm tehnologii de exploatare și să exploateze orice resursă doar Statul Român, așezând orice site cu statutul de ”interes național”… Politicienii care înstrăinează resursele țării să fie alungați… cu pietre chiar! Iar includerea în patrimoniu este tot o înstrăinare…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.