Care este capacitatea sistemului de vot în străinătate pentru alegerile prezidențiale 2019

Ambasada României în Italia a organizat în ziua de 31 octombrie 2019, la sediul misiunii diplomatice, o întâlnire cu presa de limbă română din Roma, cu scopul informării alegătorilor cetățeni români și prin intermediul presei românești, privind dispozitivul de vot la nivel național italian asigurat pentru prezidențialele din luna noiembrie.

Dată fiind experiența neplăcută trăită de unii români în primăvara acestui an, la alegerile europene, au fost schimbate prin lege multe lucruri.

Ambasadorul României, George Bologan, a scos în evidență sprijinul de care se bucură la aceste alegeri din partea autorităților locale italiene și, cel mai important, dublarea numărului secțiilor de votare, dublarea capacității fiecărei secții de votare, eliminarea dublei înregistrări imediat înainte de vot, triplarea timpului de vot, posibilitate exprimării votului și prin corespondență.

Pentru românii din afara granițelor au fost aprobate și create 835 de secții de votare dintre care 142 de secții de votare pe teritoriul Italiei, (față de 76 organizate la alegerile europarlamentare).

Harta interactivă a acestor secții poate fi accesată pe site-ul Ministerului de Externe AICI.

CITEȘTE ȘI:  ”Țară, țară vrem …președinte… PE CINE?” – Totul despre vot noiembrie 2019

Ministerul Afacerilor Externe a început la 28 octombrie 2019 expedierea materialelor necesare votării către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, în vederea asigurării bunei desfășurări a procesului de votare în cadrul secțiilor din străinătate în contextul alegerilor prezidențiale.

Pentru cele 835 de secţii de votare ce vor fi organizate pentru alegătorii români din străinătate, Ministerul Afacerilor Externe trimite, pentru turul I al alegerilor prezidențiale, 4.483.907 de buletine de vot, 7.739 de ștampile cu mențiunea ”VOTAT” și 3.997.044 de timbre autocolante cu mențiunea ”VOTAT”.

Odată cu buletinele de vot, Ministerul Afacerilor Externe expediază şi celelalte materiale necesare votării în cadrul secțiilor de votare din străinătate: modele de liste electorale suplimentare, modele de procese-verbale pentru consemnarea rezultatelor votării, modele de procese-verbale ce trebuie completate în anumite situații specifice.

Numărul buletinelor de vot, al ștampilelor și al timbrelor autocolante necesare desfășurării procesului de vot din străinătate a fost stabilit ca urmare a estimărilor realizate de misiunile diplomatice, ţinând cont de prezenţa la vot la procesele electorale anterioare şi distribuţia teritorială a comunităților românești, precum și de intenția participării la vot exprimată de către cetățenii români în cadrul consultărilor misiunilor diplomatice ale României cu comunitățile românești din străinătate.

Lista secțiilor de votare organizate în străinătate cât și harta interactivă a acestora pot fi consultate pe pagina de internet a MAE: http://www.mae.ro/node/49479.

CITEȘTE ȘI: UNDE votăm la prezidențiale 2019?

Informații suplimentare:

La alegerile pentru Președintele României din noiembrie 2019, votarea în străinătate se desfășoară pe parcursul a trei zile pentru fiecare tur de scrutin:

vineri între ora locală 12.00 și ora locală 21.00,

sâmbătă și duminică între ora locală 7.00 și ora locală 21.00.

Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, pot să își exercite dreptul de vot până la ora locală 23.59.

Procesul de votare în străinătate se desfășoară pe parcursul a trei zile, respectiv pe 8, 9 și 10 noiembrie, pentru primul tur de scrutin și 22, 23 și 24 noiembrie, pentru al doilea tur de scrutin.

Pentru evitarea aglomerației la secție, nu lăsați ”pe ultima sută de metri”, veniți la vot în primele două zile.

Reamintim că la alegerile prezidențiale din anul 2014 au fost organizate în străinătate 294 de secții de votare, la alegerile parlamentare din anul 2016 au fost organizate 417 de secții de votare, iar la alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019 au fost organizate 441 de secții de votare. Iar în acest an, 2019, avem aproape dublu numărul secțiilor, 835.

Din păcate s-au înscris pentru votul prin corespondență doar 3016 alegători. Ceea ce înseamnă că …majoritatea preferă votul direct la secție.

În plus, sunt asigurate toate celelalte condiții necesare votului, personalul, chiar și de rezervă, materialele, astfel încât să fie pentru fiecare cabină o ștampilă și un responsabil.

Jurnaliștii au pus o serie de întrebări legate de sistemul de vot ale căror răspunsuri le regăsiți mai sus prin detalierea capacității de vot și link-urile necesare unei informări directe la sursa oficială cum ar fi Ministerul Afacerilor Externe (care, conform Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Ministerul Afacerilor Externe are atribuții administrativ-organizatorice în pregătirea și desfășurarea procesului de votare în străinătate) și Autoritatea Electorală Permanentă.

Toate secțiile de votare au fost validate de către Autoritatea Electorală Permanentă prin Hotărârea AEP nr. 38 din 20 octombrie 2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 851, din 21 octombrie 2019.

Ambasadorul român, George Bologan, a încheiat întâlnirea cu presa printr-un mesaj adresat tuturor românilor din Italia: ”să țineți seama de faptul că …de alegeri depinde viitorul neamului nostru…” – adică, adaug eu, să mergem la vot…

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.