Liderii G-7 stabilesc un impozit minim global pentru companii. Iată cum ar funcționa

Liderii G-7 stabilesc un impozit minim global pentru companii. Iată cum ar funcționa

Vineri, președintele Biden și liderii grupului de națiuni G-7 au aprobat oficial o rată minimă globală a impozitului pe profit, un acord de referință care face parte dintr-un efort mai amplu de combatere a transferurilor de profit corporative.

Corporațiile folosesc o varietate de tactici pentru a-și reduce datoria fiscală, adesea prin mutarea profiturilor și veniturilor, în țări cu impozite reduse, cum ar fi Bermuda, Insulele Cayman sau Irlanda, indiferent de locul în care s-a făcut vânzarea.

Practica multinaționalelor americane și străine costă SUA zeci de miliarde de dolari în fiecare an, potrivit Departamentului Trezoreriei.


CITEȘTE ȘI: Acordul fiscal G7: credeți că multinaționalele vor fi obligate să plătească mai mult impozit?


Convingând toate țările să accepte o rată minimă a impozitului pe profit, administrația Biden încearcă să elimine unele paradisuri fiscale fără a afecta competitivitatea firmelor americane.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că un impozit global, care se va aplica profiturilor companiilor din străinătate, va elimina ceea ce este descris ca o „cursă globală a scăderii” în ceea ce privește impozitele pe profit.

„Împreună putem folosi un impozit minim global pentru a ne asigura că economia globală prosperă pe condiții de concurență echitabile în domeniul impozitării întreprinderilor și stimulează inovația, creșterea și prosperitatea”, a spus Yellen într-un discurs din aprilie.

Acordul, ajuns la o săptămână în urmă, marchează un pas important înainte, dar provocările rămân:

G-7 va încerca acum să ajungă la un consens cu grupul mai mare de 20 de țări, când se va întruni în Italia luna viitoare, precum și cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, un grup de 37 de țări în mare parte bogate.

Dacă grupurile ar ajunge la un consens larg, ar fi dificil pentru națiunile cu impozite reduse să blocheze un acord.

OECD face presiuni de ani de zile pentru a elimina strategiile corporative care „exploatează lacunele și discrepanțele din normele fiscale pentru a evita plata impozitelor”.

Impozitul minim global s-ar aplica veniturilor din străinătate ale companiilor, ceea ce înseamnă că țările ar putea stabili în continuare propria rată a impozitului pe profit.

Biden face presiuni pentru a crește impozitul pe profit din SUA de la 21% la 28%, anulând o parte din revizuirea fiscală a republicanilor din 2017.

Dacă OCDE ar fi convenit asupra unui impozit minim global, acesta nu ar fi obligatoriu, ceea ce înseamnă că țările individuale ar trebui să stabilească dacă îl vor implementa sau nu.

Națiunile care negociază rata globală a impozitului au stabilit un termen limită de o vară pentru încheierea unui acord.

OCDE a estimat anterior că un nivel global scăzut ar putea crește veniturile cu 100 de miliarde de dolari, cifră care ar fi chiar mai mare dacă propunerea Biden va intra în vigoare. (Țările ofereau anterior opțiunea unei rate forfetare de 12,5%).

Nu este clar dacă liderii G-7 vor putea obține un sprijin unanim: Irlanda, care are o rată de impozitare de 12,5%, a declarat că este împotriva ratei minime globale.

Grupurile de lobby din Statele Unite au susținut, de asemenea, că o rată minimă de impozitare globală ar putea dăuna competitivității Statelor Unite prin împingerea afacerilor în afara țării.

„Impozitele corporative sunt regresive, în mare parte transmise lucrătorilor și consumatorilor prin salarii mai mici și prețuri mai mari”, a declarat Patrick Hedger, vicepreședintele Alianței pentru politica de protecție fiscală a Alianței. SURSA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.