O inovație care poate fi considerată epocală în producția de energie verde

Recent, Vocativ Plus publica un articol despre soluții  la criza eneregetică pe fondul ”războiului resurselor” și al necesităților reducerii poluării, cea care ne apropie de distrugerea planetei noastre.

O companie australiană a inventat un electrolizor complet nou pentru a extinde utilizarea hidrogenului, despre care se crede că va reprezenta prima revoluție tehnologică reală în ultimii 200 de ani!

Separarea apei în hidrogen gazos și oxigen prin curent electric, cunoscută sub numele de „electroliză”, rămâne metoda principală pentru obținerea energiei verzi a hidrogenului, totodată una costisitoare și ineficientă.

Cu toate acestea, pentru transportul pe distanțe lungi, producția de oțel și multe altele, hidrogenul poate fi singura soluție disponibilă în arsenalul de energie verde pentru a înlocui produsele petroliere.

Compania suedeză SSAB face deja oțel puțin mai ecologic, folosind energia hidrogenului pentru a înlocui cărbunele ca aport de carbon.

Compania australiană Hysata a schimbat designul componentei principale pentru a face costul hidrogenului pur competitiv cu combustibilii fosili prin scăderea căldurii și rezistenței generate de separarea hidrogenului.

„Ceea ce am făcut diferit a fost s-o luăm de la capăt și să ne gândim la asta de la un nivel foarte înalt.” … „Toți ceilalți încercau să îmbunătățească materialele sau design-ul existent”.

Gerry Swiegers, Chief Technology Officer al Hysata și profesor la Univ. din Wollongong, New South Wales, a spus presei.

Într-un articol științific, publicat în Nature, care demonstrează potențialul noului lor electrolizor, subliniind mai întâi problema cu cel vechi…

Adică, chiar și electrolizatoarele de apă de ultimă generație necesită în mod obișnuit aproximativ 53 de kilowați-oră de energie electrică pentru a produce 1 kg de hidrogen, care înlocuiește apoi 39,4 kWh de energie.

Înainte de a putea înțelege de ce există acest deficit, este oferită o scurtă explicație a modului în care funcționează aceste dispozitive.

Un electrolizor constă dintr-un anod și un catod separat de o membrană spongioasă. H2O este trimisă în anod, unde electronii săi sunt îndepărtați și transformați în electricitate, alimentând orice este conectat.

Protonii săi încărcați pozitiv traversează apoi membrana în catod, unde este atras oxigenul.

Acolo, protonii, reuniți cu electronii lor după colectarea energiei electrice, se combină cu oxigenul pentru a forma apă și căldură – singurele emisii.

Punctul în care Hysata se îndepărtează de tradiția îndelungată este că, în forma circulară a electrolizatorului lor, membrana hidrofilă este scufundată doar pentru scurt timp într-un rezervor de electrolit în același punct în care intră apa.

Membrana aspiră în mod continuu apa și electrolitul în cantități constante care permit electroliza fără formarea de bule de hidrogen gazos tipice electrolizoarelor care adăpostesc anodul și catodul în întregime în interiorul rezervorului de hidrogen.

Aceste bule de gaz blochează accesul fizic la catalizator de pe anod și catod, reducând eficiența. Potrivit Goodnewsnetwork.org.

Eliminarea problemei bulelor de gaz are ca rezultat o rată de eficiență la Hysata de 95%, adică 41,5 kWh per kilogram de hidrogen.

Membranele sunt ușor de fabricat și procesul poate fi automatizat la scară largă.

Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă și-a stabilit un obiectiv pentru 2050 de a inventa noi metode de electroliză care vor reduce kWh necesar per kilogram produs la 42.

Hysata este acum singura entitate de pe Pământ care a reușit acest lucru, iar dacă o industrie de camioane pe distanțe lungi i-ar cere 1 milion de tone de hidrogen pe an, generând asta cu noua tehnologie s-ar economisi 3 miliarde de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.