Rusia instalează tehnologia de recunoaștere facială „Orwell” în fiecare școală

Criticii au acuzat tehnologia de a încălca confidențialitatea cetățenilor și au organizat proteste împotriva sistemului prin pictura fețelor.

Rusia instalează tehnologia de recunoaștere facială „Orwell” în fiecare școală

Peste 43.000 de școli rusești vor fi dotate cu dispozitive foto pentru recunoașterea facială, numite amenințător „Orwell”, potrivit ziarului comercial Vedomosti, citat de TimesMoscow

Platforma Orwell a companiei tehnologice de stat Rusnano este descrisă ca un sistem de monitorizare a recunoașterii imaginii care utilizează algoritmi de viziune artificială.

Acesta va fi integrat cu recunoașterea facială dezvoltată de NTechLab, o filială a conglomeratului Rostec a lui Sergei Chemezov, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

Conform Vedomosti, contractele semnate între o altă filială Rostec și departamentele regionale de educație se ridică la 2 miliarde de ruble (25,4 milioane USD).

Tehnologia va asigura siguranța copiilor prin monitorizarea mișcărilor acestora și identificarea străinilor în local, a declarat Yevgeny Lapshev, purtătorul de cuvânt al filialei Rusnano Elvees Neotech.

Lapshev a dat asigurări că bazele de date ale școlii vor fi arhivate local pentru a evita pierderile și a subliniat că părinții și copiii nu vor fi adăugați fără consimțământul lor.


CITEȘTE ȘI: Copil de opt ani pedepsit de părinți să stea câte nouă ore consecutiv cu genunchii pe grăunțe


În viitor, tehnologia de supraveghere ar putea fi utilizată pentru a participa și monitoriza orele de lucru ale profesorilor și ar putea fi folosită pentru învățarea la distanță, a declarat un purtător de cuvânt al NTechLab pentru Vedomosti.


Până în prezent, Vedomosti spune că „Orwell” a fost instalat în peste 1.608 de școli din 12 regiuni rusești.


Elvees Neotech, care a dezvoltat platforma de supraveghere Orwell, a furnizat peste 28.000 de camere la 10.000 de ruble (140 dolari) pe unitate pentru proiectul pilot.

O singură școală are nevoie de aproximativ 20 de camere pentru a asigura integral securitatea.

Vedomosti nu a raportat când și restul școlilor vor fi dotate cu sisteme de supraveghere.

Proiectul de 25,4 milioane de dolari face parte din programul ambițios al lui Putin de „digitalizare”, care

…intenționează să cheltuiască 25 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea economiei digitale a Rusiei pentru a reprezenta 5,1% din PIB-ul său.

NTechLab a implementat deja la Moscova o tehnologie de recunoaștere facială pentru identificarea suspecților criminali printr-o rețea de aproape 200.000 de camere de supraveghere.

Criticii au acuzat tehnologia de a încălca confidențialitatea cetățenilor și au organizat proteste împotriva sistemului prin pictura fețelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.