”Uragan (Erdogan) asupra Europei” – Premisele unui conflict major la porțile orientale

”Uragan (Erdogan) asupra Europei” – Premisele unui conflict major la porțile orientale

Bătălia pentru resurse energetice încinge spiritele oriunde în lume

Țările mici sau mai puțin dotate militar devin victimele lăcomiei celor puternice care invocă drepturi inventate sau pur și simplu se arată gata să și le obțină prin amenințarea militară.

Noi coaliții se fac în avantajul exploatării resurselor zonale tot în interesul marilor țări, nicidecum pentru autodeterminare și suveranitate a țărilor pe teritoriul cărora se află resursele disputate.

Despre Erdogan se spune că reînvie ambiții istorice, refacerea puterii otomane, despre Macron că resimte nostalgii colonialiste.


CITEȘTE ȘI Erdoğan amenință Europa


Grecii și ciprioții, deja în animozitățile lor cărunte, devin inevitabil victime iar cine ar încerca să-i ajute acum, în niciun caz nu ar face-o gratis!

Principiul când doi se ceartă al treilea câștigă ne face să aruncăm privirea spre Rusia și China care nu stau și nu vor sta neutre.
Germania se visează marele învingător după ce și acești ultimi doi ipotetici beligeranți s-ar război!

Oricare dintre scenarii ar transforma Europa în teatru de război, statele mici nu vor avea de câștigat.


CITEȘTE ȘI Turcia ține 50 de bombe nucleare americane ”ostatice” la o bază aeriană…


Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a avertizat sâmbătă pe omologul său francez Emmanuel Macron „să nu caute ceartă cu Turcia”, în timp ce tensiunea creşte între cele două ţări în legătură cu situaţia din Mediterana orientală, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Nu căutaţi ceartă cu poporul turc, nu căutaţi ceartă cu Turcia”, a lansat Erdogan într-un discurs televizat la Istanbul, referindu-se la critici severe formulate de Macron la adresa Ankarei în cadrul conflictului între Turcia şi Grecia cu privire la prospectarea petrolului în Mediterana.
Emmanuel Macron şi şase omologi ai săi din sudul UE au cerut joi Turciei să înceteze politica sa de „confruntare” în Mediterana orientală şi au ameninţat cu sancţiuni europene dacă Ankara continuă să conteste drepturile Greciei şi Ciprului de explorare a gazelor în zonă.

Macron a apreciat de asemenea că guvernul turc „are astăzi un comportament inacceptabil” şi trebuie „să-şi clarifice intenţiile”.

Erdogan a cerut sâmbătă Greciei „să stea departe” de acţiunile „greşite” susţinute de ţări precum Franţa în estul Mediteranei.


CITEȘTE ȘI Sfânta Sophia din Instambul redevine moschee


Franţa şi-a intensificat prezenţa militară în această zonă luna trecută.

„Dle Macron, nu aţi terminat să aveţi probleme cu mine!”, i-a transmis preşedintele turc, atacându-l pentru prima dată direct şi spunându-i după nume omologului său francez.
Erdogan l-a acuzat de „lipsă de cunoştinţe istorice” şi a apreciat că Franţa „nu poate să dea lecţii de umanitate” Turciei din cauza trecutului său colonial în Algeria şi a rolului său în genocidul din 1994 în Rwanda.
Turcia revendică dreptul de a exploata zăcăminte de hidrocarburi într-o zonă maritimă pe care Atena o consideră ca fiind sub suveranitatea sa.
În ultimele săptămâni, cele două ţări şi-au arătat muşchii prin declaraţii belicoase, manevre militare şi trimiterea de nave în zonă.
Franţa şi-a arătat clar sprijinul pentru Grecia prin desfăşurarea de nave de război şi a unor avioane de luptă în regiune, o iniţiativă denunţată virulent de către preşedintele turc, potrivit AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.